top of page

Izveštaj: Ferstapenu pobeda u Majamiju

Ferstapen sjajnom vožnjom došao do pobede u Majamiju i pored starta sa 9. mesta . Drugo mesto pripalo Perezu, Alonso se vratio na podijum.

Photo: Formula 1

Dominantno i bez dileme – tako u najkraćem može da se opiše pobeda Ferstapena u Majamiju. Činjenica da je startovao sa 9. mesta nije omela aktuelnog šampiona da sjajnom vožnjom dođe do 38. pobede u karijeri. Već u 15. krugu Ferstapen je došao do drugog mesta, a zatim je posle dugog ostanka na tvrdim gumama, deset krugova pre kraja trke, na svežijim srednje tvrdim gumama bez problema prošao Pereza i na kraju slavio pobedu, uz najbrži krug trke.


Drugo mesto pripalo je Perezu, koji je startovao sa pol pozicije ali nije imao tempo, niti prednost u svežijim gumama, da se pri kraju trke odbrani od timskog kolege. Treće mesto zauzeo je Alonso – četvrti put u pet trka Španac je na najnižoj stepenici pobedničkog postolja. Alonsu je to 102. podijum u karijeri.

Photo: Formula 1

Na putu do podijuma, Alonso se borio sa Karlosom Saincom – Ferarijev as je u prvom stintu uspeo da ostane iza Alonsa i da ga kroz boks preskoči, ali je upravo odlazak u boks upropastio Saincovu trku. On je prvo prekoračio brzinu u pit lejnu, zbog čega je kažnjen sa 5 sekundi, a zatim su problem bile tvrde gume, koje iz nekog razloga na Ferariju jednostavno ne funkcionišu. Samo dva kruga nakon što je izašao iz boksa, Alonso je prestigao Sainca i preuzeo teće mesto, na kome je ostao do kraja trke.


Karlos Sainc nije uspeo da zadrži ni četvrto mesto, pošto ga je u 37. krugu prošao Rasel, i to lakše nego što se očekivalo. Šesto mesto pripalo je Luisu Hamiltonu, koji se kroz trku oporavio od loših kvalifikacija i starta sa trinaestog mesta. Hamilton je, kao i Ferstapen, imao obrnutu strategiju od većine vozača – startovao je na srednje tvrdim gumama i zatim prešao na tvrde. Isto su uradili i Okon, Hulkenberg, Džou, Cunoda i Strol.


Lekler je trku završio na sedmom mestu, sa kojeg je i startovao, ali nikako ne može biti zadovoljan. Monačanin u Ferariju je imao težak dan i većim delom trke se mučio da prođe Magnusena, koji se sjajno borio. Ako ništa drugo, uteha može biti činjenica da je Ferarijeva pogonska jedinica veoma dobro funkcionisala u Hasu. Iza Leklera trku je završio Alpinin dvojac Gasli i Okon, što su prvi poeni za francuski tim posle dva vikenda u kojima poene nisu osvajali. Magnusenu je pripao poslednji poen za deseto mesto.

Photo: Formula 1

Trka je, za divno čudo, prošla bez većih incidenata - svi su vozači stigli do cilja. De Vris je na startu trke od pozadi udario Norisa, ali kontakt nije bio dovoljno jak da nanese veću štetu bolidima. Pobedom u Majamiju, uz najbrži krug trke, Ferstapen je povećao prednost u šampionatu nad Perezom na 14 poena. Sledeća trka na programu je za dve nedelje, karavan Formule 1 ide na legendarnu stazu Imola.


Poštovani čitaoci, ako ste zadovoljni radom redakcije, podržite nas jednokratnom donacijom na Pay Palu ili mesečnim članstvom na Patreonu. Uz visoke profesionalne standarde svakodnevno donosimo vesti, analize, izveštaje sa trkačkih vikenda i intervjue sa aktuelnim vozačima Formule 1. Vaše donacije omogućavaju nam da proizvodimo nove i kvalitetne sadržaje, pomažu nam da unapredimo sajt i pružimo još bolju uslugu - naš sadržaj je besplatan i uvek će biti!

41 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page