top of page

Izveštaj: Ferstapenu pol pozicija u Japanu

Maks Ferstapen osvojio je pol poziciju na Suzuki. Lekler drugi a Sainc treći. Ferstapen najbrži na trećem treningu pre kvalifikacija.

Photo: Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool

Aktuelni šampion osvojio je petu pol poziciju u sezoni – kao u Singapuru pre nedelju dana, prvu trojicu razdvaja manje od desetinke, pošto je Lekler kasnio svega 10 a Sainc 57 hiljaditinki za Ferstapenom. Perez je bio četvrti sa četiri desetinke zaostatka, dok je peto mjesto za Alpinu osvojio Okon. Hamilton je bio šesti ispred Alonsa na sedmom i Rasela na osmom mestu.


Deveto mesto zauzeo je Fetel a deseti je bio Noris. On je u Q3 rundi imao nezgodan susret sa Maksom – Holanđanin je u izlaznom krugu izgubio kontrolu nad bolidom pri maloj brzini i proklizao u putanju Norisa, zbog čega je Noris morao da izađe na travu kako bi ga izbegao. Slučaj je bio pod istragom , ali s obzirom da Noris u tom trenutku nije bio u brzom krugu, Ferstapen nije kažnjen već samo opomenut, pa je zadržao pol poziciju.


FP3

Maks Ferstapen bio je najbrži na trećem treningu u Japanu. Trening je vožen po suvom, pa su i vremena bila mnogo bolja nego na prva dva treninga. Iza Maksa plasirali su se Sainc sa nešto manje od tri desetinke zaostatka i Lekler koji je od timskog kolege bio sporiji za 15 hiljaditinki.

Odlično vreme postavio je Alonso koji je sa šest desetinki zaostatka za Ferstapenom bio četvrti, dve desetinke ispred Pereza na petom mestu i Rasela na šestom. Hamilton je bio poslednji unutar sekunde zaostatka na sedmom mestu, dok je Noris bio osmi. Top 10 zaključili su Okon i Strol.


S obzirom da je u Japanu ovo bila prva prilika da se isprobaju gume za suvo, svi vozači su odmah izašli na stazu, a tokom treninga bilo je dosta gužve na stazi, zbog čega smo čuli brojne prigovore na ometanje u krugovima. Maks Ferstapen je rano postavio vreme 1:32.050, a zatim ga je na vrhu zamenio Sainc, sa sekundu boljim vremenom. Lekler je kroz cilj prošao odmah iza Sainca, ali je bio sporiji 15 hiljaditinki.


Alonso i Okon su bili na srednje tvrdim gumama, i malo pre Saincovog najbržeg kruga bili su drugi i treći, smenivši Rasela i Hamiltona koji su ranije bili na tim pozicijama, ali su vreme postavili na mekim gumama. Do kraja treninga svi su najbolja vremena postavili na mekim gumama, a Ferstapen se pred sam kraj vratio na vrh poretka.

Photo: Formula 1

Kvalifikacije - Q1

Ferstapen je bio najbrži u prvom delu kvalifikacija, desetinku ispred Sainca i Leklera. Alonso je imao odličan krug, i sa tri desetinke zaostatka završio četvrti ispred Pereza, koji je kasnio dve stotinke. Pomenuta petorica drugi deo prve runde nisu ponovo izašli na stazu, za razliku od ostatka karavana.


Mercedesovi vozači su u prvom pokušaju bili na srednje tvrdim gumama, što je Rasela dovelo blizu zone ispadanja, dok je Hamilton bio bio u njoj. Ubrzo su prešli na meke gume i lako obezbedili prolazak u Q2. Minut pre kraja u zoni ispadanja bili su Džou, Magnusen, Fetel, Latifi i Albon – njemu je izbrisano jedino mereno vreme zbog izlaska van granica staze u 14. krivini.


Džou je uspeo da prođe dalje, osvojivši deseto mesto, dok se Fetel provukao "kroz iglene uši" sa 15. mestom. Albon, Gasli i Magnusen kasnili su manje od desetinke za Nemcem. Poslednji red zauzeli su Strol i Latifi, što znači da kazna od pet mesta iz Singapura neće imati uticaj na plasman Viliamsovog vozača.

Photo: Formula 1

Q2

Red Bul je bio najbrži i na kraju druge runde, ali je na vrhu bio Perez. On je morao da iskoristi potpuno nove meke gume, dok je Ferstapen sa samo jednim krugom, na već korišćenim gumama prošao dalje na trećem mestu. Alonso i Okon su bili drugi i četvrti, a dalje su prošli još i Hamilton, Sainc, Rasel, Noris, Lekler i Fetel. Ferarijev dvojac je, kao i Ferstapen, odvezao samo jedan brzi krug na korišćenim mekim gumama.


Rikardo je ispao iz Q2 za samo tri hiljaditinke, iako je posle prvog brzog kruga bio peti. Botas je završio na 12. mestu, a Cunoda će prvu domaću trku startovati iza Finca. Ispali su još Džou i Šumaher, koji je na kraju imao bliske susrete sa Cunodom – zaobišao ga je na izlazu iz pit lejna pošto je Japanac bio veoma spor. Cunodi se nije svideo taj potez Nemca, pa je pokušao da vrati poziciju na stazi na pravcu pre čuvene krivine 130R. U nameri ipak nije uspeo jer je Šumaher vijugao po stazi zagrevajući gume.

Photo: Fromula 1

Q3

Maks Ferstapen je u prvom pokušaju postavio vreme koje se ispostavilo kao dovoljno za pol poziciju. Ipak, nije prošlo bez problema - osim incidenta sa Norisom, Maks je imao dosta nebezbedan izlazak iz garaže ispred Leklera. Takođe, u drugom pokušaju brzog kruga sa njegovog bolida leteli su odlomljeni delovi, pa nije poboljšao vreme.


Srećom po Maksa, Lekler i Sainc su samo smanjili zaostatak iz prvog pokušaja, ali ga nisu nadmašili - sa dve odnosno četiri desetinke došli su na 10 odnosno 57 hiljaditinki! Perez je ostao na četvrtom mestu, a Okon i Hamilton su preskočiti timske kolege. Fetel je na njemu omiljenoj stazi odvezao veoma dobar krug i smestio se ispred Norisa.

Photo: Formula 1

Trka za Veliku nagradu Japana na stazi Suzuka na rasporedu je sutra od 7 časova po našem vremenu.

28 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page