top of page

Izveštaj: Ferstapenu pol u Melburnu

Updated: Apr 2

Maks Ferstapen osvojio je prvo startno mesto za trku u Melburnu. Odličan rezultat Mercedesa - Rasel drugi a Hamilton treći.

Photo: Formula 1

Maks Ferstapen startovaće trku u Australiji sa prvog mesta. Svetski prvak nije imao problema na kvalifikacijama, i došao je do pol pozicije, prve u Melburnu. Odlični su bili Mercedesi, koji su pronašli nešto brzine – Rasel je bio drugi a Hamilton treći. Perez je kvalifikacije završio već u Q1 rundi, jer je izleteo sa staze i ostao zaglavljen u šljunku.


FP3 – Treći trening vožen po suvom vremenu pripao je Ferstapenu. Kiša ovoga puta nije padala, iako je nad stazom bilo dosta oblaka. Da se ne bi ponovila situacija sa drugog treninga, kada je posle 15 minuta počela kiša, timovi su požurili na stazu ne bi li nadoknadili propušteno sa treninga broj 2.


Ferstapen je prvi postavio respektabilno vreme na srednje tvrdim gumama, ali ga je uskoro preskočio Sainc. Maks tada popravlja vreme za celih devet desetinki, ali ga ubrzo na prvom mestu smenjuje Lekler. U trećem pokušaju Ferstapen pronalazi još pola sekunde, i suvereno zaseda na vrh poretka.


Dok je Ferstapen nizao brze krugove, Perez je dvadesetak minuta sedeo u garaži, dok su mehaničari radili na njegovom bolidu. Čim je izašao na stazu, Meksikanac je imao "bliski susret" sa Hulkenbergom i malo je nedostajalo da završi u zidu.


Fernando Alonso je pred kraj treninga izbo na prvo mesto, ali Ferstapen nije dao da Španac trening završi kao najbolji, i postavlja novo vreme, gotovo dve desetinke brže od Alonsovog. Dobre uslove na stazi iskoristio je Esteban Okon, koji zauzima treće mesto, ispred Rasela i Gaslija.

Photo: Formula 1

Kvalifikacije

Q1 - Već je prvi deo kvalifikacija doneo prvo iznenađenje – Serhio Perez je u prvom brzom krugu sasvim promašio tačku kočenja i izleteo u šljunak. Dok je pokušavao da se izvuče, Meksikanac je samo dublje zakopao svoj RB19 i ostao je zaglavljen, što je za njega bio kraj kvalifikacija.

Nije samo Perez imao "izlet" u prvoj rundi kvalifikacija, jer je i Sardžent bio van staze, ali na njegovu sreću, sa mnogo boljim ishodom nego što je to bio slučaj kod Pereza. Debitant u F1 je u svom Viliamsu u pretposlednjoj krivini dotakao ivicu staze, koja je očito bila vlažna od kiše, pa se izvrteo na stazi. Srećom po Sardženta, ispred njega je bio ulazak u boks.


U nastavku Q1 videli smo dosta haotično stanje na stazi, jer su svi želeli da iskoriste sve bolje uslove staze. Vrh poretka zauzeli su Ferstapen, Rasel i Hamilton, a kao prijatno iznenađenje treba izdvojiti Albona i Hulkenberga. Dalje nisu prošli Piastri, Džou, Sardžent, Botas i Perez.

Photo: Formula 1

Q2 - Drugi deo kvalifikacija "otvaraju" Aston Martinovi vozači – najbolja vremena su prvo postavili Strol i Alonso , ali ih sa vrha skida Šarl Lekler, sa pola desetinke boljim vremenom. Hulkenberg se "ugurao" na treće mesta ispred Alonsa, a malo zatim je Ferstapen odvezao dobar krug, i preuzeo prvo mesto, sa tri i po desetinke prednosti.


Hulkenberg je pred kraj treninga odvezao odličan krug koji mu je doneo peto mesto. Mercedesi su u drugoj rundi kvalifikacija upali u gužvu na stazi, pa ni vremena koja su postavili nisu mogla biti bolja od sedmog mesta za Hamiltona i osmog za Rasela. Do kraja runde gledali smo borbu za prolazak među 10 najboljih između Okona, Norisa, Magnusena, Albona i oba Alfa Taurija.


Dalje nisu prošli Okon, Cunoda, Noris, Magnusen i De Vris.

Photo: Formula 1

Q3 - Oblaci su počeli sve više da se skupljaju nad stazom, i da bi izbegli moguću kišu, timovi su odmah na početku poslednje kvalifikacione runde poslali vozače na stazu. Posle prvih brzih krugova, na vrhu poretka je Hamilton, a slede ga Alonso i Rasel.


Fesrstapen je u prvom pokušaju "plesao" po stazi, tako da nije bio ni blizu vrha poretka. Ipak, sledeći krug je bio značajno bolji, i Maks izbija na čelo karavana, doduše samo za devet hiljaditinki sekunde. Dok se čekla kiša, vozači su krenuli u poslednji brzi krug.


Svetski šampion Maks Ferstapen pokazuje koliko je Red Bul zaista brz – nalazi pola sekunde u poređenju sa prethodnim krugom, i sa više od dve desetinke prednosti nad drugoplasiranim Raselom osvaja pol poziciju. Treće mesto pripalo je Hamiltonu, a za njim slede Alonso, Sainc, Strol, Lekler, Albon, Gasli i deseti Hulkenberg.

Photo: Formula 1

Trka za Veliku nagradu Australije u Melburnu vozi se sutra ujutro od 7 časova po našem vremenu.


Poštovani čitaoci, ako ste zadovoljni radom redakcije, podržite nas jednokratnom donacijom na Pay Palu ili mesečnim članstvom na Patreonu. Uz visoke profesionalne standarde svakodnevno donosimo vesti, analize, izveštaje sa trkačkih vikenda i intervjue sa aktuelnim vozačima Formule 1. Vaše donacije omogućavaju nam da proizvodimo nove i kvalitetne sadržaje, pomažu nam da unapredimo sajt i pružimo još bolju uslugu - naš sadržaj je besplatan i uvek će biti!
79 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page