top of page

Izveštaj: Kvalifikacije Francuska VN

Šarl Lekler osvojio pol poziciju, Ferstapen drugi a Perez treći. Ferari odigrao timski - Sainc pružio zavetrinu Lekleru.

Photo: Formula 1

Šarl Lekler osvojio je najbolju startnu poziciju za trku u Francuskoj. Imao je odličan tempo ali i pomoć timskog kolege. Sainc, koji je promenio motor i startuje sa začelja, u Q3 delu kvalifikacija nije postavio vreme, ali je Lekleru pružio zavetrinu. Treći slobdni trening pre kvalifikacija prošao je u znaku Ferstapena.


FP3

Maks Ferstapen bio je ubedljiv na poslednjem slobodnom treningu u Francuskoj - imao je tri desetinke prednosti nad Saincom i više od šest desetinki nad Leklerom. Samo je još Hamilton bio unutar sekunde zaostatka za Ferstapenom. Petoplasirani Perez kasnio je celu sekundu za timskim kolegom.

Photo: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Rasel je bio peti a Alonso šesti, što je donekle uteha za francuski tim, jer su na prva dva treninga sa oba bolida bili van deset najboljih. Albon je ponovo bio veoma dobar na osmom mestu, a među najboljih deset plasirali su se još Noris i Cunoda.

Photo: Formula 1

Kvalifikacije - Q1

Prvi deo kvalifikacija "otvorio" je Lekler, krugom za desetinku i po bržim od Maksa. Perez je bio treći sa šest desetinki zaostatka. Iza njihovih leđa videli smo zanimljive borbe. Noris je imao veoma dobro vreme, kao i Alonso i Botas. Iza pomenute trojice bili su Mercedesovi vozači.


U poslednjem pokušaju da se obezbedi prolazak u Q2, videli smo dosta grešaka. Prvo je Džou jedva uspeo da iskontroliše bolid, dok se Albon izvrteo. Šumaheru i Rikardu su brisani krugovi zbog izlaska van granica staze, ali je Rikardo već imao dobro vreme za prolaz dalje, a je Šumaher ostao ispod crte. Pored Nemca, dalje nisu prošli Gasli, Strol, Džou i Latifi.

Photo: Formula 1

Q2

U drugoj kvalifikacionoj rundi Sainc je odvezao fantastičan krug - bio je 9 desetinki brži od Ferstapena i sekundu i po od timskog kolege. Lekler je u drugom pokušaju popravio vreme, ali je opet kasnio za Saincom, doduše sada svega desetinku


Sainc je ostao na vrhu poretka do kraja Q2 dela kvalifikacija. Iako se znalo da će i on i Magnusen startovati sa začelja, obojica su se plasirali u poslednji deo kvalifikacija. Za razliku od njih, dalje nisu prošli Rikardo, Okon, Botas, Fetel i Albon.

Photo: Formula 1

Q3

Poslednja kvalifikaciona runda protekla je u znaku timske igre Ferarija. Znajući da Sainc startuje sa začelja, italijanski tim koristio je Španca da Lekleru daje zavetrinu. U prvom pokušaju zavetrina je dovela Monačanina na prvo mesto, ali sa svega 8 hiljaditih delova sekunde prednosti nad Ferstapenom.


Drugi pokušaj bio je mnogo bolji za Ferarijeve vozače, koji su odradili odličan posao. Lekler je uz zavetrinu popravio vreme za gotovo četiri desetinke, tako da Ferstapenovo desetinku bolje vreme od prvog pokušaja nije bilo dovoljno za pol poziciju. Perez je bio treći, a Hamilton četvrti.

Nadogradnje Meklarena očigledo funkcionišu, pa je Noris zauzeo odličnu petu poziciju. Rasel je bio šesti a Alonso sedmi - iza njega plasirali su se Cunoda, Sainc i Magnusen.

Photo: Formula 1

Trka za Veliku nagradu Francuske na rasporedu je sutra od 15 časova.


39 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page