top of page

Izveštaj: Kvalifikacije VN Belgija

Ferstapen ubedljivo do pol pozicije na Spa Frankošampu. Sainc drugi a Perez treći. Zbog Ferstapenove kazne sa prvog mesta startuje Sainc.

Photo: Rudy Carezzevoli / Getty Images / Red Bull Content Pool

Iako će zbog kazne startovati sa začelja, Ferstapen je u kvalifikacijama dominantno došao do pol pozicije. Drugoplasirani Sainc je kasnio malo više od šest desetinki, dok je Perez bio treći.


Ferstapen je svesno išao na pol poziciju, jer osim njega je kažnjeno još vozača, pa se isplati biti par pozicija bolje plasiran na startu trke. Pored Maksa, od "kažnjenika" koji će startovati sa začelja u poslednjoj rundi kvalifikacija bili su još Lekler, Noris i Okon.


FP3

Treći trening pripao je Serhiju Perezu, koji je za nešto manje od dve desetinke bio brži od Ferstapena. Sainc je bio treći, ali sa velikim zaostatkom od skoro osam desetinki. Unutar sekunde sa vodećim Perezom bio je još samo Noris.

Photo: Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool

Nakon dvadeset minuta treninga na vrhu su bili vozači Alfa Romea i Aston Martina. Prvo iole ozbiljnije vreme postavio je Sainc negde na polovini treninga, da bi za njim kroz cilj prošao Lekler, sa četiri desetinke zaostatka. Ferarije je sa vrha najpre pomerio Perez, pola sekunde bržim vremenom, a onda je isto uradio Ferstapen, sa dodatnih pola sekunde ispred timskog kolege.


Da trening ne prođe bez incidenta pobrinuo se Lekler koji je izleteo u šljunak i udario u barijere. Na njegovu sreću, štetu je pretrpelo samo prednje krilo, a Lekler je uspeo da se vrati u boks. Sedam minuta pre kraja treninga proglašena je crvena zastava.


Trening je nastavljen četiri minuta pre isteka predviđenog vremena. Maks Ferstapen je u poslednjem pokušaju bio dve desetinke brži od vremena koje je postavio ranije, ali ga je nadmašio Perez sa dodatne dve desetinke i tako zauzeo vrh poretka.

Photo: Formula 1

Kvalifikacije - Q1

Kvalifikacije su počele sa kašnjenjem od 25 minuta, zbog popravka zaštitne barijere usled sudara na trci Porše Superkupa. Svi vozači, uključujući i sedmoricu kažnjenih, izašli su na stazu i postavili vremena. Na vrh poretka očekivano su bili Red Bul i Ferari - Ferstapen je bio najbrži, a sledili su ga Sainc, Perez i Lekler.


U drugom izlasku na stazu vremena su se popravljala. Strol, Šumaher i Džou koji su posle prvog stinta bili u zoni ispadanja, uspeli su da prođu dalje, a ispali su Fetel, Latifi, Magnusen, Cunoda i Botas. Fetel je bio svega dve hiljaditinke sporiji od Šumahera,

Latifiju je takođe malo nedostajalo da prođe dalje, ali jedan Viliams je ipak prošao u Q2 - Aleks Albon je prvu rundu kvalifikacija završio na šestom mestu. Botasu je na kraju pripalo poslednje mesto, ali će zbog "rupe u pravilima" startovati sa 14. pozicije, iako ima 20 mesta kazne.

Photo: Formula 1

Q2

U drugom delu kvalifikacija ponovo smo na stazi videli i vozače koji su kažnjeni. Posle prvih krugova najbrži su bili Ferstapen i Perez, uz desetinku razmaka, dok je Sainc na trećem mestu kasnio šest desetinki. Lekler je bio tek šesti, nakon velikog proklizavanja zadnjeg dela bolida u Bus stop šikani. U drugom pokušaju Lekler nije grešio, i postavio je najbolje vreme.


Albon, Džou, Strol, Šumaher i Rikardo bili su u zoni ispadanja posle prvog stinta. Od pomenutih dalje je prošao samo Albon, koji je za 92 hiljaditinke bio brži od Rikarda, i tako prvi put u sezoni došao do Q3 dela kvalifikacija. Od šestorice ukupno kažnjenih vozača, Džou i Šumaher nisu prošli dalje, i njima pripada poslednji startni red.

Photo: Fromula 1

Q3

Aktuelni šampion je na startu treće runde jasno dao na znanje da je pozicija broj 15 za start trke njegova - postavio je vrieme 1:43.665, čak šest desetinki brže od Sainca na drugom mestu. Perez je bio treći, desetinku iza Ferarija. Za njim su sledili Lekler, Okon, Noris, Rasel Albon, Hamilton i Alonso, koji je odustao od prvog pokušaja.


Ferari je igrao timski, pa je Lekler u drugom pokušaju dao zavetrinu Saincu. Red Bul nije primenio tu taktiku - Ferstapen izašao iz bolida nakon prvog pokušaja, i Perez je ostavljen da se sam bori sa Ferarijem. Zavetrina nije pomogla Saincu, imao je lošije vreme u drugom pokušaju, ali na njegovu sreću ni Perez nije popravio vreme.


Sainc će sutrašnju trku startovati sa prve pozicije, a društvo u prvom redu mu pravi Perez. Alonsu je pripalo šesto mesto, ali će zbog kazni trojice ispred njega, startovati sa treće pozicije. Uz njega će biti Alonsov stari znanac, Luis Hamilton.

Photo: Formula 1

Trka za Veliku nagradu Belgije na stazi Spa Frankošamp na rasporedu je sutra od 15 časova.
35 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page