top of page

Izveštaj: Lekler na polu za sprint

Šarl Lekler osvojio je prvo startno mesto za sprint trku u Azerbejdžanu. Perez će startovati sa drugog a Ferstapen sa trećeg mesta.

Photo: Fromula 1

Šarl Lekler potvrdio je odličnu formu u Azerbejdžanu – osvojio je prvo startno mesto u kvalifikacijama za sprint trku, pa će u obe trke startovati sa najbolje pozicije. Lekler je u poslednjem pokušaju da popravi vreme napravio grešku u krivini broj 5, zbog koje je završio u zidu, ali na njegovu sreću oštećenje nije veliko, a niko nije uspeo da do kraja nadmaši njegovo vreme.


Drugo vreme na prvim "sprint shootout" kvalifikacijama u Formuli 1 imao je Perez, a Ferstapen je bio treći. Rasel je u poslednjem pokušaju uspeo da preskoči Sainca i zauzme četvrto mesto, a iza Španca u Ferariju našli su se Hamilton, Albon, Alonso i Strol. Spisak deset najbržih na ovim kvalifikacijama zaključuje Noris.


SQ1 - Prva runda kvalifikacija donela je veliku gužvu na stazi - većina vozača je odmah izašla na stazu, ne bi li izbegli moguće probleme u vidu crvenih zastava i poništavanja krugova, čemu smo svedočili na kvalifikacijama za glavnu trku. Prvu žutu zastavu izazvao je Piastri u prvom sektoru staze, zbog čega je nekoliko vozača moralo da odustane od brzog kruga. Ipak, Piastri je uspeo da se vrati na stazu bez većih oštećenja pa je prva runda kvalifikacija za sprint nastavljena.


Lekler i Ferstapen postavljaju najbolja vremena, sa ubedljivom razlikom u poređenju sa ostalima – primetno je bilo da se staza sa protekom vremena "ubrzavala". Pet minuta pre isteka dvanaestominutne SQ1 sesije, Gasli je otišao u boks, pošto je imao problem sa bolidom, i nije uspeo da se plasira dalje. Tridesetak sekundi prije kraja imali smo crvenu zastavu.


Sardžent je na ulasku u poslednji sektor, u velikoj gužvi na stazi, pogrešno procenio ulazak u krivinu, i zadnjim desnim krajem bolida završio je u zidu. S obzirom da je do kraja ostalo 30 sekundi, odlučeno je da se SQ1 runda neće ni nastavljati. Ova odluka je najviše pogodila Cunodu, koji je bio na dobrom putu da se plasira dalje, ali je zbog crvene zastave završio tek na 18. mestu. Pored Japanca, dalje nisu prošli Džou, Botas, Gasli i De Vris.

Photo: Formula 1

SQ2 - Druga runda je kasnila jer je trebalo vremena da se staza očisti od krhotina sa Sardžentovog bolida, ali je protekla bez problema. Vozači su bili nestrpljivi da što pre krenu - runda traje 10 minuta, i nema previše vremena za ispravljanje eventualnih grešaka.


Red Bulovi su bili prvi na stazi i Ferstapen i Perez postavljaju veoma dobra vremena. Ferari je malo čekao sa izlaskom, ali su po izlasku na stazu Lekler i Sainc, posle prvog pokušaja, razdvojili Red Bulove vozače. Mercedes je u tom trenutku iza Ferarija. Ferstapen se posle postavljanja vremena više nije vraćao na stazu, jer je procenjeno da je vreme dovoljno za prolazak dalje, a nisu hteli da se izlažu dodatnom riziku.


Na mestu gde je u SQ1 pogrešio Sardžent, problem je imao i Sainc, ali je za razliku od Viliamsovog vozača on izbegao zid i završio u izletnoj zoni. Aston Martin još od petka ima problema sa DRS sistemom, a isti slučaj se ponovio i danas. Strol je uspeo da uđe u SQ3 samo zahvaljujući zavetrini koju mu je dao Alonso. Dalje nisu prošli Piastri, Hulkenberg, Okon, Magnusen i Logan Sardžent, koji nije ni postavio vreme.

Photo: Formula 1

SQ3 - Poslednja runda kvalifikacija za sprint trku donela nam je zanimljive bitke na stazi. Red Bulovi su ponovo prvi izašli na stazu – posle prvog pokušaja, Perez je imao prednost od dve desetinke nad Ferstapenom. Obojicu u prvom krugu "skida" Lekler, koji preuzima vodeće mesto. Sainc je bio četvrti, a sledili su Hamilton i Rasel, i na sedmom mestu Albon.


Perez je u poslednji pokušaj krenuo prvi, bez zavetrine, i na kraju je došao do drugog mesta. Ferstapen je već u prvom sektoru kasnio za Leklerom, i do kraja nije uspeo da poboljša vreme, niti da preskoči timskog kolegu. Lekler je u brzi krug krenuo posle Red Bulova, i u želji da popravi vreme napravio je grešku i završio u zaštitnoj ogradi. Na njegovu sreću, uspeo je da dođe do boksa a čini se da osim oštećenja prednjeg krila veće štete na bolidu nema.


Vredi skrenuti pažnju na činjenicu da Noris u SQ3 nije ni izašao na stazu jer nije imao nov set mekih guma.

Photo: Formula 1

Sprint trka u Azerbejdžanu startuje danas od 15:30 časova po našem vremenu.


Poštovani čitaoci, ako ste zadovoljni radom redakcije, podržite nas jednokratnom donacijom na Pay Palu ili mesečnim članstvom na Patreonu. Uz visoke profesionalne standarde svakodnevno donosimo vesti, analize, izveštaje sa trkačkih vikenda i intervjue sa aktuelnim vozačima Formule 1. Vaše donacije omogućavaju nam da proizvodimo nove i kvalitetne sadržaje, pomažu nam da unapredimo sajt i pružimo još bolju uslugu - naš sadržaj je besplatan i uvek će biti!
84 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page