top of page

Izveštaj: Lekleru pol pozicija u Monci

Šarl Lekler osvojio je pol poziciju na kvalifikacijama u Monci. Ferstapen drugi a Sainc treći. Ferstapen najbolji na trećem treningu.

Photo: Formula 1

Kvalifikacije u Monci pripale su Lekleru, koji je pred tribinama punim "tifoza" sjajnim krugom u poslednjem pokušaju uspeo da prestigne do tada vodećeg Sainca. Ferstapen je pre poslednjeg pokušaja bio treći, ali je uspeo da se ubaci između Ferarija. Od trojice vodećih jedino će Lekler krenuti sa pozicije koju je osvojio, pošto su Ferstapen i Sainc kažnjeni pomeranjem unazad.


FP3

Najveći deo poslednjeg treninga u Monci timovima je poslužio pre svega da nađu prave postavke bolida na srednje tvrdim gumama, dok je postavljanje konkurentnih vremena bilo u drugom planu. Najbolje vreme prvi je postavio Perez, ali je Ferstapen ubrzo bio dve desetinke brži. Nešto kasnije između njih dvojice smestio se Lekler.


Umesto Albona koji je izostao zbog upale slepog creva nastupio je Nik De Vris, koji je na stazu izišao tek na pola treninga. Viliams je najpre morao da podesi sedište za De Vrisa, kako bi Holanđanin koji je dosta niži od Albona, mogao da stane na njegovo sedište. Na treningu inače nije bilo previše incidenata - nekoliko vazača promašilo je kočenje za prvu krivinu, Sainc je zasmetao Botasu a Rasel je u dva navrata zasmetao Ferstapenu.

Photo: Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool

Tek u poslednjem delu treninga vozači su počeli da koriste meke gume i videli smo simulacije kvalifikacionih krugova. Ferstapen je bio najbolji - vreme postavljeno na srednje tvrdim gumama je poboljšao za šest desetinki. Jedini koji je uspeo da mu se donekle približi bio je Lekler, ali i on je zaostao tri i po desetinke.


Iza njih ostali su Perez i Sainc, a najbolji od ostatka bio je Alonso, jedan od vozača bez kazne u startnom poretku. Među deset najboljih na trenigu plasirali su se i Noris, Rasel, Cunoda, Okon i Hamilton.

Photo: Fromula 1

Kvalifikacije - Q1

Slično kao u Belgiji, kvalifikacije u Italiji pamtićemo i po tome što će čak devetorica vozača krenuti sa drugačijeg mesta na gridu od osvojenog na kvalifikacijama! Idemo redom: Ferstapen i Okon pet mesta unazad, Perez deset, Botas, Šumaher i Magnusen 15 mesta, a na začelje poretka idu Sainc, Cunoda i Hamilton.


Prva kompetitivna vremena u prvoj rundi postavljaju Ferarijevi vozači - Leklerovo vreme je 1:21.280, Sainc je sporiji za 68 hiljaditinki. Red Bulovi su uvodne trenutke koristili za uštimavanje, da bi najpre Perez bio dve desetinke sporiji od Ferarija, a za njim Ferstapen tri i po desetinke brži.


Dalje nisu uspeli da prođu Latifi, Fetel, Magnusen, Strol i Šumaher. Latifi se požalio da bolid nije usporio na kočenju za prvu krivinu zbog čega mu je propao krug, Magnusenu je poništeno vreme zbog izlaska van granica staze, a Šumaheru je pokušaj propao zbog blokiranja prednjih točkova.

Svakako treba pohvaliti Nika De Vrisa koji je u svom debiju na F1 kvalifikacijama uspeo da prođe u Q2 deo, i pri tome bude brži od Latifija za četiri desetinke.

Photo: Fromula 1

Q2

Drugu rundu kvalifikacija otvorili su Red Bulovi postavljanjem najboljih vremena na korišćenim gumama. Ubrzo na prvo mesto izbija Sainc, takođe na starim gumama, koji postavlja za četiri desetinke bolje vreme. Lekler je prvi pokušaj upropastio prekasnim kočenjem za prvu krivinu, presekao je šikanu i od dobrog kruga nije bilo ništa. Drugi pokušaj bio je bolji, jer je izbio na drugo mesto sa tri desetinke zaostatka za Saincom.

Juki Cunoda nije ni izašao na stazu u drugom delu kvalifikacija, pošto svakako startuje sa začelja. Dalje se nisu plasirali Botas, Džou, Okon i De Vris. Mladi Holanđanin je, verovatno u velikoj želji da pokuša da prođe dalje, u poslednjem pokušaju blokirao točkove i tako ostao bez šanse da popravi vreme.

Photo: Fromula 1

Q3

Poslednja runda pokazala je da Ferari i dalje ima problema sa strateškim odlukama. Iako je bilo za očekivati da Sainc, koji svakako startuje sa začelja, da zavetrinu Lekleru kako bi mu pomogao da osvoji pol poziciju, to se nije desilo, jer je Sainc na stazi bio iza Leklera. Pri tom je Španac bio najbrži, a sledili su ga Lekler i Ferstapen.


Sainc je bio prvi na stazi u drugom pokušaju pred kraj kvalifikacija. Nije uspeo da popravi vreme, što je pošlo za rukom i Lekleru koji je bio najbrži, i Ferstapenu koji je preskočio Sainca i osvojio drugo mesto. Perez je bio četvrti, Hamilton peti a Rasel šesti. Slede Noris, Rikardo, Gasli i Alonso na desetom mestu.

Photo: Fromula 1

Trka za Veliku nagradu Italije na stazi Monca na programu je sutra od 15 časova.

33 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page