top of page

Izveštaj: Lekleru pol pozicija u Singapuru

Šarl Lekler osvojio je prvo mesto na kvalifikacijama u Singapuru, Perez drugi a Hamilton treći. Ferstapen tek osmi.

Photo: Formula 1

Sjajne kvalifikacije u Singapuru, vožene po delimično mokroj stazi, pripale su Šarlu Lekleru. To je deveta pol pozicija u sezoni za Ferarijevog vozača. Perez je kasnio svega 22 hiljaditinke što je bilo dovoljno za drugo mesto, dok je Hamilton na trećem mestu za vodećim zaostao 54 hiljadita dela sekunde. Ferstapen je kvalifikacije završio tek na osmom mestu - najpre je odustao od pretposlednjeg brzog kruga, a u poslednjem ga je ekipa pozvala u boks zbog nedostatka goriva, što ga je veoma razljutilo.


FP3

Poslednji slobodni trening doneo je kišu, i pola sata "praznog hoda" pre nego su vozači izašli na stazu. Zbog velike količine vode na stazi direkcija trke je zatvorila izlaz iz pit lejna, a pošto između poslednjeg treninga i kvalifikacija mora proći najmanje dva sata, odbrojavanje vremena je počelo u podne, kako je bilo previđeno.


Prvi na stazi bio je Gasli na gumama za kišu, međutim staza se relativno brzo sušila pa su ubrzo svi prešli na gume za promenljive uslove. Prvu žutu zastavu izazvao je Latifi, dvadesetak minuta pre kraja treninga, kada je u krivini broj 13. izašao u izletnu zonu, srećom bez kontakta sa ogradom. Nešto kasnije sličnu stvar u sedmoj krivini učinio je Albon.


Prvo vreme vredno pomena postavlja Sainc na kišnim gumama, ali je Maks na gumama za promenljive uslove bio skoro dve sekunde brži. Kako se trening bližio kraju tako su i vremena bivala sve bolja. Na samom kraju treninga Ferari pokazuje da ima brzinu - Lekler je pola sekunde bolji od Ferstapena, a Sainc trening završava treći, pola sekunde iza Maksa.

Photo: Formula 1

Kvalifikacije - Q1

Kiša u kvalifikacijama nije padala, ali je staza i dalje bila mokra, pa smo u prvoj rundi videli samo gume za pomenljive uslove. Iako u takvim uslovima zna biti iznenađenja, njih nije bilo - prvih šest mesta zauzimaju vozači Red Bula, Mercedesa i Ferarija. Na vrhu poretka je Ferstapen, a prate ga Hamilton, Lekler, Perez, Sainc i Rasel. Hamilton je za Maksom zaostao svega desetinku, dok je Lekler bio sekundu sporiji.

U drugi deo kvalifikacija nisu se plasirali Botas, Rikardo, Okon, Albon i Latifi. Dok slabi rezultati Rikarda i Latifija odavno nisu iznenađenje, to svakako jeste ispadanje Okona u Q1, prvo posle trke u Imoli. Kao opravdanje za loš rezultat Alpininog vozača mogu da posluže problemi sa kočnicama koje je Okon prijavio timu.

Začelje je pripalo Viliamsu, a Latifi koji na kraju sezone napušta tim nije uspeo da bude bolji od rekonvalescenta Albona. Vredi pomenuti dobar rezultat Hasa - Magnusen je bio sedmi, a Šumaher se u poslednjim trenucima Q1 spasio od ispadanja postavljanjem 14. vremena.

Photo: Formula 1

Q2

Iako kiša nije padala a staza se još prosušila, niko na početku Q2 nije hteo da rizikuje sa izlaskom na stazu na gumama za suvo. Vrh poretka zauzimaju očekivana imena: Lekler, Hamilton, Ferstapen i Perez su na prva četiri mesta. Na samom kraju runde Alonso se ubacio na peto mesto, ispred Sainca. Slede Gasli i Cunoda, dok poslednja dva mesta za prolaz u Q3 zauzimaju Noris i Magnusen.


Najveće iznenađenje svakako je ispadanje Rasela, kome je za prolaz dalje nedostajalo svega šest hiljaditinki! Britanac se mučio tokom cele runde, i nije uspeo da postavi vreme dovoljno za prolaz. Pred kraj Q2 runde Strol, Fetel i Džou pokušali su da prolaz dalje obezbede na gumama za suvo, ali im to nije pomoglo, a dalje nije prošao ni Mik Šumaher.

Photo: Fromula 1

Q3

Prema očekivanjima, staza se do završne runde dovoljno osušila da većina vozača izađe na gumama za suvo. To čine svi osim Cunode i Magnusena koji su ostali na gumama za promenljive uslove. Magnusen je odustao od kruga i otišao u boks, dok je Cunoda krug završio i postavio najbolje vreme. Ubrzo rezultat Japanca nadmašuje Hamilton, i to za dve sekunde, što pokazuje da je ipak vreme za gume za suvo.


Izuzetno napeto bilo je pred kraj kvalifikacija - vozači su se konstantno smenjivali na vrhu poretka, vremena po sektorima značajno su padala. U celoj situaciji najbolje se snašao Lekler postavivši vreme 1:49:412 - svega 22 hiljaditinke bolje od Pereza i 54 hiljaditinke od Hamiltona. Sainc je bio četvrti, uz manje od dve desetinke zaostatka za timskim kolegom. Peto mesto pripalo je odličnom Alonsu, šesti je Noris dok je Gasli zauzeo sedmo mesto.


Ferstapen je završio tek na osmom mestu - prvo je odustao od pretposlednjeg brzog kruga, i dok se očekivao napad na pol poziciju u poslednjem pokušaju, javljeno mu je preko radija da se vrati u boks. Kasnije je iz tima saopšteno da u Maksovom bolidu nije bilo dovoljno goriva. To je značilo da po završetku kvalifikacija ne bi bilo moguće uzeti uzorak, što povlači kaznu. Spisak deset najboljih zaključuju Magnusen i Cunoda.

Photo: Formula 1

Trka za Veliku nagradu Singapura na stazi Marina bej na rasporedu je sutra od 14 časova po našem vremenu.


30 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page