top of page

Izveštaj: Magnusenu pol pozicija za sprint

Kevin Magnusen osvojio je prvo startno mesto za sprint trku u Brazilu. Ferstapen drugi a Rasel treći. Prvi trening pripao Perezu.

Photo: Formula 1

Niko nije to očekivao – Kevin Magnusen startovaće sa prvog mesta u sprint trci u Brazilu! U neverovatnom raspletu kvalifikacija za sprint trku Danac je završio na prvom mestu, a prate ga Ferstapen i Rasel, koji je izazvao crvenu zastavu u Q3 rundi kvalifikacija, zapevši u šljunku nakon proklizavanja. Prvi trening pripao je Perezu, a unutar osam hiljaditinki zaostatka za njim bili su Lekler i Ferstapen.


FP1

Jedini trening pre kvalifikacija na poslednjem ovogodišnjem sprint vikendu pripao je Perezu, koji je od drugoplasiranog Leklera bio brži svega četiri hiljaditinke. Isto toliko za Monačaninom je kasnio Ferstapen. Četvrti je bio Sainc sa 0,186 sekundi kašnjenja, a peti Hamilton, koji je od Sainca bio sporiji samo jedan hiljaditi deo sekunde! Rasel je bio šesti, Fetel sedmi a Šumaher osmi. Najboljih deset zaključili su Botas i Gasli.


Nismo videli incidente na stazi, jedino su se Sainc i Lekler preko timskog radija žalili na vozače u sporim krugovima. Sainc se žalio na Norisa u trećoj krivini, dok je Lekleru zasmetao Strol u krivini broj 12. Kanađanin je pred kraj prijavio problem sa bolidom, ali je uspeo sam da stigne do boksa. Pošto je u pitanju jedini trening pre kvalifikacija, vozači su testirali sve komponente guma, da bi na kraju vozili na mekim gumama.

Photo: Formula 1

Kvalifikacije - Q1

Kiša u Brazilu se slutila, i pala je – prestala je doduše pre početka kvalifikacija, ali je većina timova na stazu izašla sa gumama za promenljive uslove. Prvi je izašao Lekler, praćen Saincom. Ferarijevi vozači prikazali su dobar tempo na dosta klizavoj stazi, a onda su brži od njih bili Ferstapen i zatim Perez. Staza se polako sušila, vremena su bivala sve bolja, pa je na tren Alonso bio vodeći.


Alfa Tauri se prvi usudio da pređe na meke gume. Gasli je posle dva kruga zagrevanja guma postavio najbolje vreme, a do kraja runde ostala su četiri minuta. Konfuzija u Ferarijevoj garaži dovela je do toga da su pre njih na stazu sa gumama za suvo izašli Alpina, Meklaren, Aston Martina i Mercedes. Vremena na gumama za promenljive uslove brzo su nestala sa vrha liste, i najbolje vreme na kraju imao je Noris, praćen Hamiltonom i Alonsom. Dalje nisu prošli Latifiji, Botas, Džou, Cunoda i Šumaher.

Photo: Formula 1

Q2

Na početku druge kvalifikacione runde, vozači su i dalje bili na gumama za suvo, iako je nebo bilo oblačno, i samo se čekao trenutak kada će kiša da počne. Prvo je Okon u krivini broj četiri prijavio kapi kiše, a zatim su to isto uradili Rasel i Sainc. Činilo se da Mercedes nije sasvim dobro procenio situaciju sa vremenom, ali su Rasel i Hamilton u poslednjem trenutku postavili vreme dovoljno za prolaz , pre nego što su se uslovi na stazi pogoršali. Poslednja dva minuta bila su dinamična, a "deblji kraj" izvukli su Albon, Gasli Fetel, Rikardo i Strol koji nisu prošli u Q3.

Photo: Formula 1

Q3

Dok su svi ostali vozači na stazi bili sa gumama za suvo, jedini koji je poslednji deo kvalifikacija počeo na gumama za promenljive uslove bio je Lekler – Ferari je opet doneo pogrešnu odluku! Greška je konačno uočena, ali prekasno, i Lekler nije uspeo da popravi vreme. Da stvari budu još gore za Monačanina, Rasel je na osam minuta pre kraja runde ostao zaglavljen u šljunku, zbog čega je istaknuta crvena zastava. Kiša je padala sve jače, i u tom trenutku najbolje vreme imao je Kevin Magnusen.


Kada je sesija nastavljena, DRS je bio onemogućen i samo su Perez i Hamilton bili na stazi na gumama za promenljive uslove. Na pet minuta pre kraja bilo je jasno da neće biti popravljanja vremena, pa je poredak ostao kao pre prekida - Magnusen prvi, Ferstapen drugi a Rasel treći. Za njima slede Noris, Sainc, Okon, Alonso, Hamilton, Perez i Lekler.

Photo: Formula 1

74 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page