top of page

Izveštaj: Maksu pol pozicija u Abu Dabiju

Maks Ferstapen osvojio je pol poziciju u Abu Dabiju. Perez će startovati sa drugog a Lekler sa trećeg mesta. Treći trening pripao Perezu.

Photo: Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool

Maks Ferstapen će u posljednjoj trci sezone startovati sa prvog mesta, a Perez je uz pomoć zavetrine koju mu je pružio timski kolega došao do druge pozicije. Drugi startni red pripao je Lekleru i Saincu, a treći Hamiltonu i Raselu. Noris je zauzeo sedmo mesto, Okon osmo a veoma dobar bio je Fetel, koji će u poslednjoj trci u F1 karijeri startovati sa devetog mesta. Rikardo je bio deseti, ali njega čeka pomeranje tri mesta unazad, zbog kazne koju je zaradio u Brazilu.


FP3 - Serhio Perez imao je najbolje vreme na trećem, prilično nezanimljivom, treningu u Abu Dabiju. Meksikanca je pratio Ferstapen, a iza dva Red Bula smestili su se Mercedesi. Noris je bio peti, a za njim slede Lekler i Sainc. Treba napomenuti da se Monačanin požalio timu da su mu meke gume bile potrošene nakon samo četiri krivine.


Treći trening bio je na kratko prekinut crvenom zastavom – Gasli je probušio gumu nakon čega je sa prednjeg desneog točka otpao aerodinamički pokrov, pa je na stazi bilo dosta krhotina. To je bio razlog da direkcija trke prekine trening na nekoliko minuta.


U tom periodu, Hamilton je pretekao dva bolida. Jedan od njih bio je Noris, koji je radiom preneo timu da je vozač Mercedesa pretekao Magnusena. Direkcija trke je notirala incident i saopštila da će istragu odraditi posle treninga. Zaključeno je da je Hamilton preduzeo sve mere usklađivanja vožnje sa propisima i uslovima na stazi, i da je preticanje Magnusena bilo neizbežno, pa je Luis prošao bez kazne.

Photo: Formula 1

Kvalifikacije

Q1 - U prvoj rundi kvalifikacija, prvi su na stazi bili vozači Viliamsa, Aston Martina, Hasa i Alfa Taurija. Nakon što je Cunoda postavio najbolje vreme od pomenutih vozača, na stazu su izašli i ostali timovi, sa Alpinom na začelju.

Red Bul odmah pokazuje brzinu – Maks i Perez su na vrhu poretka, a trećeplasirani Lekler je u tom trenutku kasnio skoro pola sekunde. Mercedes je kasnio još više od Ferarija, više od osam desetinki. Staza se vremenom polako ubrzavala, pa je drugi pokušaj mnogih vozača doneo bolja vremena.


Red Bul i Ferari nisu ni izlazili za drugi pokušaj, i zadržali su prva četiri mesta. Dalje se nisu plasirali Magnusen, Gasli, Botas, Albon i Latifi.

Photo: Formula 1

Q2 - Prvi na stazu u drugoj rundi izlaze Mercedesovi vozači, na korišćenim mekim gumama. Vremena koja su ostvarili nisu bila sjajna, pa se očekivao još jedan izlazak na novim gumama. Red Bul opet pokazuje dominaciju, samo je sada na vrhu Perez, četiri desetinke ispred Ferstapena.


Na pet minuta do kraja, Mercedesovi vozači na novim gumama zauzimaju drugo i četvrto mesto, a Hamilton je ispred Rasela. Dva minuta pre završetka runde, Lekler dobrim krugom zauzima drugo mesto sa manje od destinke kašnjenja za Perezom. Sainc je treći uz četiri hiljaditinke zaostatka za timskim kolegom, dok je Ferstapen četvrti.


Dalje se nisu plasirali Alonso, Cunoda, Šumaher, Strol i Džou.

Photo: Formula 1

Q3 - Mercedesi su ponovo prvi koji postavljaju vremena. Red Bulov plan je bio da Ferstapen da zavetrinu Perezu, međutim zbog problema na Maksovom bolidu, nisu izašli zajedno na stazu. Meksikanac i bez toga vozi dobar krug, ali ga mala greška u poslednjoj krivini smešta na drugo mesto, između Sainca na prvom i Leklera na trećem mestu.


Kada se očekivalo da ćemo imati borbu za pol poziciju, Ferstapen u prvom pokušaju fantastičnim krugom rešava sve nedoumice oko toga kome pripada najbolje startno mesto. Maks prvi vozi krug za manje od minuta i 24 sekunde, što je tri desetinke brže od Sainca.


U posljednjem pokušaju Ferstapen je dao zavetrinu Perezu ali je i popravio svoje vreme i samo potvrdio pol poziciju. Perez je osvojio drugo mesto, sa 40 hiljaditinki prednosti nad Leklerom na trećem mestu. Sainzu je četvrti, uz kašnjenje od četiri desetinke za Ferstapenom. Treći startni red pripao je Hamiltonu i Raselu, a za njima slede Noris, Okon, Fetel i Rikardo.

Photo: Formula 1

Trka za Veliku nagradu Abu Dabija na programu je sutra od 14 časova.

42 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page