top of page

Izveštaj: Perezu pobeda u Azerbejdžanu

Serhio Perez pobednik je trke za Veliku nagradu Azerbejdžana. Drugi kroz cilj prošao Ferstapen, a Lekler treći.

Photo: Formula 1

Serhio Perez pobednik je trke u Azerbajdžanu – Meksikanac je gotovo celu trku iza sebe uspešno držao timskog kolegu Ferstapena! Treće mesto je pripalo Lekleru, i to je u ovom trenutku maksimum što Ferari može. Kraj trke obeležio je skandal: dok je Okon ulazio u boks, po pit lejnu se "muvalo" dosta ljudi, koji su tamo bili jer je neko iz organizacije mislio da je trka završena pre njenog kraja! Srećom, niko nije stradao.


Suprotno očekivanjima, i onome što smo prethodnih godina viđali u Azerbejdžanu, start trke prošao je mirno. Na vrhu su svi zadržali pozicije, a najviše su napredovali Strol i Rasel. Ferstapen je u četvrtom krugu napao Leklera i preuzeo vodeću poziciju, a dva kruga kasnije i Perez obilazi Ferarijevog vozača.

U desetom krugu De Vris je najpre zakačio zaštitni zid, slomio vešanje na prednjem levom točku i u sledećoj krivini parkirao bolid na nezgodnom mestu. Za to vreme Perez je uspeo da uđe u DRS zonu Ferstapena, a tim poziva svetskog šampiona u boks. Perez preuzima vodeće mesto a samo krug kasnije na stazu izlazi SC, što je Perezu dalo dovoljno vremena da i pored promene gume zadrži vodeću poziciju.

Photo: Formula 1

Vozilo bezbednosti sa staze odlazi u 14. krugu a Ferstapen koristi prvu šansu da napadne Leklera, i dolazi do druge pozicije, na kojoj je ostao do kraja trke. Maks je desetak krugova kasnio sekundu i po, zatim je to otišlo na dve i po sekunde, da bi do kraja trke Perez držao Ferstapena na tri do četiri sekunde razmaka. Iako su obojica imali "bliske susrete" sa zidovima i vozili na granici mogućnosti, Ferstapen do kraja trke nije uspeo ni jednom da napadne Pereza.


Fernando Alonso je na restartu trke posle SC iskoristio neopreznost Sainca i preuzeo četvrto mesto. Španac u ferariju je do kraja trke bio pod pritiskom Hamiltona, ali sedmostruki šampion nije imao pravu priliku za napad. Strol je završio na sedmom mestu, ispred Rasela (koji je na kraju trke na mekim gumama postavio najbrži krug), a poene su osvojili još Noris i Cuonda.


Hulkenberg i Okon, koji su krenuli iz pit lejna na tvrdim gumama, imali su veoma neobičnu taktiku – nisu menjali gume do kraja, čekajući eventualni izlazak SC, što se na njihovu žalost nije desilo. Hulkenberg je padao sve niže i tek dva kruga pre kraja odlazi po nove gume, dok je Okon zamenu guma obavio u poslednjem krugu, uz već pomenuti skandalozni propust organizatora.

Photo: Formula 1

Pobedom u obe trke u Azerbejdžanu Serhio Perez je razliku koju Ferstapen ima u generalnom plasmanu sveo na samo šest poena - u dosadašnje četiri trke u sezoni, obojica su po dva puta pobedili. Jedina razlika danas je bila to što na trećoj stepenici podijuma nije stajao Alonso već Lekler.


Sledeća trka Formule 1 vozi se za sedam dana, karavan se seli u Majami.


Poštovani čitaoci, ako ste zadovoljni radom redakcije, podržite nas jednokratnom donacijom na Pay Palu ili mesečnim članstvom na Patreonu. Uz visoke profesionalne standarde svakodnevno donosimo vesti, analize, izveštaje sa trkačkih vikenda i intervjue sa aktuelnim vozačima Formule 1. Vaše donacije omogućavaju nam da proizvodimo nove i kvalitetne sadržaje, pomažu nam da unapredimo sajt i pružimo još bolju uslugu - naš sadržaj je besplatan i uvek će biti!
32 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page