top of page

Izveštaj: Perezu pobeda u Singapuru

Serhio Perez pobednik je trke u Singapuru koja je obilovala incidentima i greškama vozača. Lekler drugi, Sainc treći, a Ferstapen sedmi.

Photo: Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool

Trka za VN Singapura bila je uzbudljiva, napeta i puna incidenata i grešaka. Zbog kiše koja je padala pre početka, start trke je pomeren za jedan čas. Usled toga nije se vozilo predviđenih 61 krug, već je trka vremenski bila ograničena na dva časa. Serhio Perez se najbolje snašao u teškim uslovima za vožnju, i kroz cilj prošao prvi.


Protiv njega je posle trke vođena istraga zbog incidenta koji je izazvao tokom vozila bezbednosti, kada nije održavao propisano rastojanje. Za taj prekršaj Perez je kažnjen sa 5 sekundi dodatog vremena, ali to nije uticalo na ishod, jer je njegova prednost nad Leklerom bila skoro 8 sekundi na kraju trke. Meksikanac je ključni potez napravio na startu, kada je uspeo da prestigne Leklera koji je loše startovao sa pol pozicije, i do kraja nije ispuštao vodeću poziciju.


Ferari može donekle da bude zadovoljan drugim i trećim mestom, i povećanjem razlike nad Mercedesom, ali ostaje utisak da im je nekako pobeda opet izmakla iz ruku. Lekler je bio odličan u trci, osim greške na startu koja ga je koštala vođstva. Pred sam kraj bio je konstantno "u repu" Perezu, pokušao je da izvede par napada, ali nije uspeo da prođe Red Bulovog vozača.

Photo: Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool

Usledilo je par proklizavanja zadnjeg kraja bolida, gubitak vremena i na kraju je razlika iznosila skoro osam sekundi. Nasuprot njega, Sainc nema razloga za zadovoljstvo, iako je završio na podijumu. Bio je vidno sporiji od Leklera, i prosto nije imao tempo za više od trećeg mesta. Potez trke napravio je na startu kada je Hamiltonu preuzeo treće mesto, i to je bilo sve od Španca.


Trka u Singapuru bila je dobra sa stanovišta Meklarena. Britanski tim iskoristio je vozilo bezbednosti i tada obavio promenu guma vozačima, sa onih za promenljive uslove na gume za suvo, i tako izgubio manje vremena od konkurencije. To je na kraju bilo ključno da Noris završio četvrti a Rikardo peti.


Kada se tome doda da obe Alpine nisu završile trku zbog kvarova, i da je Meklaren poenima osvojenim u Singapuru prestigao francuski tim, trka na stazi Marina bej će im ostati u lepom sećanju. Slično verovatno osećaju i u Aston Martinu, jer oba vozača su osvojila poene - Strol je završio na šestom mestu, a Fetel na osmom.


Između njih dvojice smestio se Ferstapen. On je loše startovao i izgubio je odmah četiri pozicije, što je značilo otežavanje i onako teškog posla. Iako je napredovao po jednu poziciju na svakih nekoliko krugova, to nije bilo dovoljno za ozbiljniji rezultat kome se Maks verovatno nadao.

Photo: Clive Mason / Getty Images / Red Bull Content Pool

Dobru priliku za bolji plasman Maks je propustio kada se posle vozila bezbednosti našao na petom mestu iza Norisa. Imao je tempo za prestizanje Meklarena, ali bio je suviše agresivan i uništio je gume blokiranjem točkova. Zbog toga je morao ponovo u boks i pao je na začelje, da bi se do kraja probio na sedmo mesto.


Mercedes će želeti da zaboravi Singapur što pre. Hamilton je imao tešku trku u kojoj je na startu izgubio je treće mesto od Sainca, i onda je ostao zaglavljen iza njega. Da od lošeg ima i gore, Hamiltion je pokazao kada se posle sopstvene greške zabio u barijere. Oštetio je prednje krilo i morao u boks.


U samom finišu trke bio je u borbi sa Fetelom i Ferstapenom, ali je prilikom napada na Fetela opet pogrešio i poklonio poziciju Maksu. Rasel tek nema čime da se pohvali – probijanje sa začelja nije išlo, a trka mu je potpuno uništena kad je uzeo gume za suvo pre svih. Kasnije je imao sudar sa Šumaherom i trku je završio dva kruga iza vodećih.


Poslednji poen u trci pripao je Gasliju osvajanjem desetog mesta. Iza Francuza ostali su Botas, Magnusen, Šumaher i Rasel. Bez plasmana ostali su Juki Cunoda koji je završio u barijerama posle greške, Okon i Alonso zbog tehničkih problema, kao i Albon, Latifi i Džou zbog sudara sa zaštitnim barijerama.

Photo: Formula 1

Sledeća trka na rasporedu je za nedelju dana, idemo u Japan na legendarnu stazu Suzuka.


48 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page