top of page

Izveštaj: Perezu pol pozicija u Džedi

Serhio Perez osvojio pol poziciju u Saudijskoj Arabiji, Lekler drugi, Alonso treći. Ferstapen zbog kvara motora na 15. mestu.

Photo: Formula 1

Serhio Perez osvojio je drugu pol poziciju u karijeri na mestu gde je prošle godine osvojio prvu, u Saudijskoj Arabiji. Drugo vreme imao je Lekler, koji će zbog kazne startovati sa 12. mesta, pa će u prvom redu uz Pereza biti Alonso, koji je imao treće vreme u kvalifikacijama. Maks Ferstapen, koji je dominirao na tri treninga i u Q1 delu kvalifikacija, startovaće sa 15. mesta jer je u Q2 rundi imao kvar motora.


FP3 – Kao i prva dva treninga u Saudijskoj Arabiji, i treći je protekao u dominaciji Red Bula. Ferstapen je bio prvi, sa 6 desetinki prednosti nad Perezom, a iza njih se našao Aston Martin. Alonso je za Maksom kasnio skoro sekundu, dok je zaostatak Strola za timskim kolegom bio samo 26 hiljaditinki.


Hamiltonu je pripalo peto mesto, ispred Leklera, Norisa i Piastrija. Solidnu formu Alpine potvrdio je Gasli devetim mestom, a u top 10 još se plasirao i Sainc. Rasel je trening završio na 11. mestu, sa 50 hiljaditinki zaostatka za Ferarijevim vozačem.


Treći trening je prošao bez incidenata, osim brojnih pritužbi vozača na saobraćajnu gužvu i ometanje od strane onih vozača koji nisu u brzom krugu. Kao zanimljivost vredi izdvojiti podatak da su se vozači od Alonsa na trećem, pa sve do Sardženta na 16. mestu, "smestili" unutar nešto više od pola sekunde.

Photo: Formula 1

Kvalifikacije

Q1 - Prva kvalifikaciona runda nije donela iznenađenja. Na vrhu poretka videli smo poznatu sliku - prvih šest pozicija zauzeli su vozači Red Bula, Aston Martina i Ferarija. Ferstapen je, baš kao i na trećem treningu, bio daleko ispred svih. Perez je kasnio za Maksom skoro pola sekunde, a treći je bio Alonso, koji se u prvom pokušaju izvrteo.


Botas je jedva prošao u Q2, pošto je od Cunode bio brži samo 10 hiljaditinki sekunde. Albon je posle sasvim dobrih treninga završio tek na 17. mestu, a novajlija Nik De Vris ni u drugim kvalifikacijama nije prošao dalje – najpre se izvrteo na stazi, a zatim je u poslednjem krugu blago dotakao zid i upropastio krug.


Meklaren je ponovo ostao bez jednog bolida u Q1 rundi, ali je u Džedi to bio Noris. Britanac je u poslednjoj krivini udario u zid i oštetio vešanje prednjeg levog točka, i tako završio kvalifikacije i pre njihovog kraja.

Photo: Formula 1

Q2 - Drugu rundu kvalifikacija obeležio je trenutak kada je Ferstapenu, dok je bio u brzom krugu, otkazao motor. Maks nije uspeo da završi krug pa će startovati tek sa 15. mesta, i očekuje ga veoma zanimljiva trka.


Na vrhu poretka u Q2 rundi završio je Perez, koji je sa prvog mesta smenio Alonsa. Iza pomenute dvojice smestili su se Lekler i Sainc. Španac je do poslednjeg pokušaja bio tek na 11. mestu, ali je dobrim krugom stigao do četvrtog mesta. Nakon što je krug završio, Sainc je preko radija uputio izvinjenje timu zbog stresa kojem ih je izložio.


U poslednji deo kvalifikacija plasirao se i Gasli, koji je od Hulkenberga na 11. i Džoua na 12. mestu bio brži četiri odnosno pet stotinki sekunde. Dalje nisu prošli Magnusen i Botas.

Photo: Formula 1

Q3 - Uverljivo najbolje vreme u poslednjoj rundi kvalifikacija postavio je Perez, i to u prvom pokušaju. Meksikanac je imao skoro pola sekunde prednosti nad Leklerom, i šest desetinki nad Raselom i Alonsom.


Poslednji Perezov pokušaj nije doveo do poboljšanja vremena, ali na njegovu sreću ni ostali vozači nisu bili brži od njega. Lekler je smanjio zaostatak za Meksikancem na 1,5 desetinki, ali više od toga nije mogao. Alonso je u poslednjem pokušaju uspeo da nadmaši Rasela, pa će zahvaljujući kazni za Leklera startovati iz prvog reda, prvi put posle trke za Veliku nagradu Kanade prošle godine.

Photo: Formula 1

Trka za Veliku nagradu Saudijske Arabije na stazi Džeda startuje od 18 časova po našem vremenu. Startni poredak ovako izgleda:

Photo: Formula 1
Poštovani čitaoci, ako ste zadovoljni radom redakcije, podržite nas jednokratnom donacijom na Pay Palu ili mesečnim članstvom na Patreonu. Uz visoke profesionalne standarde svakodnevno donosimo vesti, analize, izveštaje sa trkačkih vikenda i intervjue sa aktuelnim vozačima Formule 1. Vaše donacije omogućavaju nam da proizvodimo nove i kvalitetne sadržaje, pomažu nam da unapredimo sajt i pružimo još bolju uslugu - naš sadržaj je besplatan i uvek će biti!
36 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page