top of page

Izveštaj: Perezu pol pozicija u Majamiju

Perez osvojio pol poziciju u Majamiju. Lekler u Q3 razbio bolid i prekinuo kvalifikacije. Drugi Alonso, treći Sainc, Ferstapen tek deveti.

Photo: Formula 1

Serhio Perez bio je najbrži na uzbudljivim kvalifikacijama u Majamiju i osvojio je pol poziciju. Drugo mesto pripalo je Alonsu a treće Saincu, ali veliko je pitanje da li bi tako ostalo da Lekler u poslednjem pokušaju nije izleteo sa staze i izazvao prekid kvalifikacija. Kao posledica toga Lekleru je pripalo sedmo a Ferstapenu tek deveto mesto, pošto je Maks u prvom pokušaju zbog dve greške odustao od brzog kruga i uopšte nije postavio vreme.


FP3 – Treći trening suvereno je pripao Ferstapenu sa četiri desetinke prednosti nad Leklerom, i preko pet desetinki nad timskim kolegom Perezom. Incident koji je Šarl Lekler izazvao u drugom treningu nije suviše uticao na Ferarijevog vozača, ali nije imao brzine da ozbiljno zapreti Ferstapenu.

Kao i u prethodna dva treninga videli smo dosta izletanja sa staze ali bez većih posledica. Probleme su između ostalih imali Alonso, Rasel i Hamilton, a najbliže ozbiljnijem incidentu bio je Hulkenberg.


Četvrto mesto pripalo je Saincu, ispred Okona i Gaslija – čini se da se Alpina polako oporavlja do katastrofalnog vikenda u Azerbajdžanu. Botas je bio sedmi, osmo mesto pripalo je Hulkenbergu, deveto veoma dobrom Albonu i deseto Raselu.

Photo: Formula 1

Kvalifikacije

Q1 – Kvalifikacije nisu pošteno ni počele a već smo imali prvo uzbuđenje - Hulkenberg je u prvom brzom krugu posle velikog nadupravljanja jedva ispravio bolid i izbegao udarac u zaštitne barijere. Malo zatim Hamilton je imao bliski susret sa Magnusenom. Sedmostruki šampion nije mogao da se odluči sa koje strane da zaobiđe vozača Hasa, i izabrao je desnu stranu, pa je udario u zid, srećom ne suviše jako, ali je morao u boks po nove gume.


Staza se sa svakim krugom ubrzavala, pa su 90 sekundi pre kraja Q1 u zoni ispadanja bila oba Mercedesa, a Alpine su bile jedva van zone. Sve je rešeno u poslednjem pokušaju, uz veliku gužvu na stazi – dalje nisu prošli Noris, Cunoda, Strol, Piastri i Sardžent.

Photo: Formula 1

Q2 – Ferstapen je na početku druge kvalifikacione runde odvezao odličan krug, a pratio ga je Sainc, sa zaostatkom od samo 38 hiljaditinki. Mercedesove muke iz Q1 su se nastavile - prvi brzi krug su Hamilton i Rasel odvezli na korišćenim gumama, i to ih je dovelo u zonu ispadanja.


Problema je imao i Perez, koji je u brzom krugu dodirnuo zaštitni zid, ali na sreću bez oštećenja. Slično prvoj rundi kvalifikacija, i u Q2 je ključan bio poslednji brzi krug. Hulkenberg je napravio grešku u prvom sektoru i to ga je koštalo prolaska dalje, a osim njega dalje nisu prošli Albon, Hamilton, Džou i De Vris.

Photo: Formula 1

Q3 – Ferstapen je prvi izašao na stazu u poslednjoj rundi, želeći da izbegne gužvu. Ipak, svetski prvak nije iskoristio praznu stazu, pošto je u prvom sektoru sa dve greške upropastio krug, i nije postavio vreme. Slično Maksu, i Lekler je napravio dve greške – prvo je u pretposlednjoj krivini dotakao zid, da bi se u poslednjoj krivini "prekočio", ali je za razliku od Red Bulovog vozača on ipak postavio vreme, i bio je sedmi.


Na vrh poretka zaseo je Perez koji je krug odvezao u vremenu 1:26.841, a pratili su ga Alonso na drugom i Sainc na trećem mestu. Poslednji krug ponovo je sve rešavao, ali ovoga puta sve je "rešio" Lekler – Monačanin je izleteo sa staze na istom mestu kao i na drugom treningu i završio u zidu! Direkcija trke istakla je crvenu zastavu, a pošto je do kraja runde preostalo jedva minut i po, odlučeno je da se Q3 neće nastavljati. To je značilo da Maks Ferstapen ostaje bez vremena, isto kao i Botas, pa su njima dvojici pripala dva poslednja mesta među deset najboljih.

Photo: Formula 1

Trka za Veliku nagradu Majamija na rasporedu je večeras od 21:30 časova po našem vremenu.


Poštovani čitaoci, ako ste zadovoljni radom redakcije, podržite nas jednokratnom donacijom na Pay Palu ili mesečnim članstvom na Patreonu. Uz visoke profesionalne standarde svakodnevno donosimo vesti, analize, izveštaje sa trkačkih vikenda i intervjue sa aktuelnim vozačima Formule 1. Vaše donacije omogućavaju nam da proizvodimo nove i kvalitetne sadržaje, pomažu nam da unapredimo sajt i pružimo još bolju uslugu - naš sadržaj je besplatan i uvek će biti!
42 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page