top of page

Izveštaj: Pobeda Ferstapena u Americi

Maks Ferstapen pobednik je uzbudljive trke za Veliku nagradu USA. Hamilton drugi a Lekler treći. Red Bul osvojio konstruktorski šampionat.

Photo: Peter Fox / Getty Images / Red Bull Content Pool

Velika nagrada Sjedinjenih Američkih Država podsetila nas je na prošlogodišnju trku u Ostinu jer smo videli uzbudljivu borbu za pobedu između Ferstapena i Hamiltona pred kraj trke, koju je Maks rešio u svoju korist. Doduše, da nije bilo greške u boksu zbog koje je Maks na zameni guma proveo više od 11 sekundi, te borbe ne bi ni bilo. Videli smo i treće mesto Leklera, što je dobar rezultat kada se zna da je Monačanin startovao sa 12. pozicije.

Početak trke nije pošao dobro za osvajača pol pozicije Sainca – izgubio je prvo mesto odmah na startu od Ferstapena, a onda su stvari za Španca pošle sa lošeg na gore jer ga je u prvoj krivini udario Rasel i okrenuo ga na stazi. Saincov bolid je oštećen, uspeo je nekako da dođe do boksa i tu je za njega bio kraj trke. Rasel je zbog incidenta kažnjen sa pet sekundi.

Photo: MarkThompson / Getty Images / Red Bull Content Pool

Ferstapen je vodio na početku trke, u stopu ga je pratio Hamilton. Niže u poretku vodile su se bitke na sve strane, a prednjačili su Perez i Lekler koji su se probijali prema vrhu poretka. Činilo se da trka ulazi u mirniju fazu, ali onda se Botas u 19. krugu izvrteo na stazi i ostao zaglavljen u šljunku, pa je na stazu izašlo vozilo bezbednosti. Lekler je iskoristio situaciju i obavio "besplatnu" zamenu guma.


Ferstapen je posle sklanjanja SC sa staze dobro odradio leteći start, zadržao prvo mesto i počeo da stvara značajniju prednost nad Hamiltonom. Samo dva kruga posle prvog vozila bezbednosti isto je ponovo izašlo na stazu – Alonso je krenuo u preticanje Strola, on se prekasno pomerio u istu stranu i lansirao Alonsa u vazduh. Sreća je da su obojica vozačaprošla bez povreda. Trka je bila gotova za Kanađanina, koji je posle trke dobio kaznu od tri mesta unazad za sledeću trku u Meksiku, dok je Alonso uspeo da dođe do boksa, promeni gume i prednje krilo i vrati se u trku.

Četiri kruga kasnije trka je nastavljena, Ferstapen je vodeći a sledili su Hamilton, Perez i Lekler. Sve je vodilo ka tome da će Ferstapen zabeležiti još jednu rutinsku pobedu, ali su se mehaničari Red Bula "pobrinuli" da tako ne bude. Maks je u 36. krugu otišao na zamenu guma, koja je trajala više od 11 sekundi. Za vreme dok je Maks bio u boksu, Hamilton je preuzeo prvo mesto. Da stvar bude još gora, Lekler je takođe ušao u boks, promenio gume za 2.8 sekundi i izašao na stazu pre Maksa.

Photo: ChrisGraythen / Getty Images / Red Bull Content Pool

Videli smo posle toga lepu borbu između Leklera i Ferstapena, Ferarijev vozač je dao sve od sebe da se odbrani, ali posle neuspešnog prvog pokušaja Maks je već u sledećem krugu pretekao Leklera i dao se u poteru za vodećim Hamiltonom. Stigao ga je sedam krugova pre kraja trke i posle kraće borbe preuzeo prvo mesto. Na trenutak se činilo da bi Hamiltonovo drugo mesto mogao ugroziti Lekler, ali Luis je zadržao Ferari iza sebe, i ponovo se popeo na pobedničko postolje.

Sebastian Fetel imao je lepu šansu da osvoji dosta poena, ali su njegove napore na stazi anulirali su mehaničari u boksu pit stopom od 16 sekundi – sa šeste pozicije pao je van deset najboljih, ali je do kraja trke uspeo da se vrati među osvajače poena. Poslednje preticanje Fetel je obavio u poslednjem krugu, kada je nadmašio Magnusena za osmo mesto. Alonso je posle svega završio sedmi, ali je posle žalbe Hasa nakon trke kažnjen sa 30 sekundi ukupno zbog nebezbednog bolida, i na kraju je završio na 15. mestu.

Photo: Chris Graythen / Getty Images / Red Bull Content Pool

Razloga za zadovoljstvo ima i Meklaren, odnosno Lando Noris. On je veoma dobrom vožnjom u poslednjoj trećini trke uspeo da dođe do šestog mesta i osvoji važne bodove za konstruktorski šampionat. Kazna za Alonsa značila je da su po jedno mesto unapred pomereni Fetel, Magnusen, Cunoda i Okon, koji zaključuju spisak osvajača poena. Za razliku od pomenutih vozača, Gasli je ostao bez poena. On je najveći deo trke bio među osvajačima poena, ali je prvo kažnjen sa pet sekundi zbog prevelikog razmaka iza SC, da bi kasnije opet bio pod istragom jer pomenuta kazna nije odrađena kako treba.


Ferstapenu je ovo 13. pobeda u sezoni, i izjednačio se sa Šumaherom i Fetelom po tom pitanju, uz veliku šansu da ih u preostale tri trke i nadmaši. Red Bul je prvim mestom Ferstapena i četvrtim Pereza osvojio konstruktorsku titulu, prvu posle 2013. godine, i prekinuo osam godina dugu dominaciju Mercedesa. Ujedno je oborio i rekord u broju osvojenih poena u šampionatu timova. Lekler je desetim podijumom u sezoni ponovo drugi u plasmanu vozača, ima dva poena prednosti nad Perezom, i do kraja sezone čeka nas žestoka borba za drugo mesto.

Photo: Formula 1

Sledeća trka na rasporedu je već za nedelju dana, karavan Formule 1 seli se u Meksiko Siti.

21 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page