top of page

Izveštaj: Pobeda Ferstapena u Bahreinu

Maks Ferstapen pobedio je na otvaranju sezone u Bahreinu, dvostruku pobedu Red Bula doneo Perez. Fantastični Alonso treći.

Photo: Lars Baron / Getty Images / Red Bull Content Pool

Kako smo završili prošlu sezonu, tako smo započeli ovu – Maks Ferstapen slavio je u Bahreinu, startujući sa pol pozicije, uverljivo i bez ikakvih problema, stigavši tako do 36. pobede u karijeri. Dominaciju Red Bula potvrdio je Perez osvojivši drugo mesto, a junak dana svakako je Fernando Alonso, koji je u Aston Martinu na debiju za novi tim kroz cilj prošao treći.


Četvrto mesto zauzeo je Karlos Sainc, koji se pred kraj trke grčevito branio od Luisa Hamiltona, dok je njegov timski kolega Lekler odustao zbog kvara 16 krugova pre kraja, u trenutku dok je bio na trećem mestu. Peti je bio Hamilton, koji nije uspeo da prestigne Sainca, iako je pokušavao. Šesto mesto pripalo je Strolu, koji je odmah na početku trke kontaktom sa Alonsom umalo upropastio istu i sebi i timskom kolegi.


Sedmo mesto zauzeo je Džordž Rasel, ispred odličnog Botasa u Alfa Romeu, koji je napredovao za čak četiri pozicije. Veoma dobru trku imao je Gasli, novajlija u Alpini, koji je posle starta sa poslednje pozicije stigao do devetog mesta i dva poena. Albon je sasvim lepo počeo sezonu za Viliams, desetim mestom i osvojenim poenom.

Photo: Peter Fox / Getty Images / Red Bull Content Pool

Start trke doneo je uzbuđenje – Ferstapen je dobro startovao, za razliku od Pereza koji gubi poziciju od Leklera, i tada se činilo da Ferarijeva taktika starta na svežim gumama donosi benefit Monačaninu. Čak je i Sainc napao Pereza, ali nije uspeo da ga prestigne pa je ostao na četvrtom mestu. Alonso je imao dobar start, ali ga već pomenuti kontakt sa Strolom, koji ga umalo od pozadi nije lansirao van trke, dovodi iza oba Mercedesa, koji nisu propustili šansu (Hamilton je uspeo da obiđe Rasela).


Vodeći Ferstapen se lako i bez problema brzo odvojio od Leklera, i iz kruga u krug je samo povećavao razmak. Perez se vraća na drugo mesto u 26. krugu – Lekler je na prvoj promeni guma dobio tvrdu komponentu, dok su oba Red Bula ponovo koristili meke gume, pa je Meksikanac bez problema prestigao Ferari.


Svi vozači išli su na dve promene penumatika, ali su samo Red Bul i Viliams dva puta koristili meke gume, da bi pri kraju trke išli na tvrde. Posle drugog pit stopa krenuo je rasplet trke, u kome najviše sudeluju Aston Martin – najpre Strol obilazi Rasela, a par krugova kasnije Alonso posle sjajne borbe sa Hamiltonom uspeva da iza sebe ostavi Mercedes sedmostrukog svetskog šampiona.

Photo: Formula 1

Na vrhu nije bilo promena, Ferstapen je suvereno prvi, Perez drugi, Lekler treći dok je Sainc zauzimao četvrto mestio. U tom trenutku se činilo se da će trka tako i da završi, ali da ne bude tako "pobrinuo" se Lekler, koji u 41. krugu iznenada staje pored staze zbog kvara na bolidu.


Na snazi je bilo virtuelni SC, koji nije dugo trajao, a posle zelene zastave za nastavak trkanja, Alonso kreće u lov na Sainca. Duel zemljaka desio se u 46. krugu i u Ferariju sigurno moraju biti zabrinuti zbog lakoće sa kojom je Alonso obišao Sainca i došao do pobedničkog postolja. Hamilton je uspeo da stigne Sainca, da uđe u DRS zonu, ali za razliku od Alonsa u Aston Martinu, njegov Mercedes nije imao brzinu da prestigne Ferari, iako je nekoliko puta pokušao.

Photo: Formula 1

Ako se po jutru dan poznaje, u sezoni 2023. ćemo gledati dominaciju Red Bula, koja bi mogla da bude i još izraženija nego što je to bio slučaj prošle godine. Mercedes je napravio napredak sa W14 bolidom, ali nedovoljno, i pred njima je još mnogo posla. Ferari ne samo da nije smanjio zaostatak za Red Bulom, nego sada ima još jedan i to čini se veliki problem, koji se zove Aston Martin. Videćemo već za dve nedelje na trci u Saudijskoj Arabiji da li se po jutru dan poznaje, ili se prvi mačići u vodu bacaju...


Poštovani čitaoci, ako ste zadovoljni radom redakcije, podržite nas jednokratnom donacijom na Pay Palu ili mesečnim članstvom na Patreonu. Uz visoke profesionalne standarde svakodnevno donosimo vesti, analize, izveštaje sa trkačkih vikenda i intervjue sa aktuelnim vozačima Formule 1. Vaše donacije omogućavaju nam da proizvodimo nove i kvalitetne sadržaje, pomažu nam da unapredimo sajt i pružimo još bolju uslugu - naš sadržaj je besplatan i uvek će biti!
67 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page