top of page

Izveštaj: Pobeda Ferstapena u Melburnu

Maks Ferstapen pobednik je haotične trke za Veliku nagradu Australije. Hamilton drugi a Alonso treći, po treći put uzastopno ove sezone.

Photo: Robert Cianflone / Getty Images/ Red Bull Content Pool

Svetski šampion Ferstapen zabeležio je pobedu u Melburnu, prvu u Australiji, i drugu ove sezone. Haotičnu trku na stazi Albert park obeležile su čak tri crvene zastave, i haos koji je na kraju trke izazvan koliko ponašanjem vozača na stazi, toliko, pa još i više odlukama direkcije trke i FIA. Drugo mesto pripalo je Hamiltonu, a treće Alonsu.


Trka nije pošteno ni počela, a već smo imali vozilo bezbednosti - Ferstapen je loše startovao, odmah na startu je izgubio prvo mesto od Rasela a zatim i Hamiltona. Iza leđa vodećih vodila se bitka za što bolje pozicije, a Lekler je u toj borbi, u krivini broj 3 imao kontakt sa Strolom, zbog kojeg je završio u šljunku pored staze i tako izazvao izlazak vozila bezbednosti.


Kada se SC sklonio sa staze, trka je nastavljena – Rasel je vodeći, a pratili su ga Hamilton, Ferstapen, Sainc i Alonso. Između prve trojice se vodila lepa bitka koju je prekinuo Albon, koji je završio u zaštitnoj ogradi. Direkcija trke je na stazu ponovo izvela vozilo bezbednosti, što su Rasel i Sainc iskoristili da odu u boks na promenu guma, i činilo se da je to odličan potez.

Photo: Formula 1

Međutim, odmah zatim istaknuta je crvena zastava, trka je prekinuta, što je značilo povratak vozača u pit lejn i "besplatnu" promenu guma. Time je dobra reakcija Mercedesa i Ferarija malo pre toga, poništena. Hamilton je u tom trenutku preuzeo prvo mesto, drugi je bio Ferstapen a na trećem mestu je Alonso. Direkcija trke je donela odluku da restart bude iz mesta, i Hamilton je na ponovnom startu sačuvao prvo mesto, ali to nije trajalo dugo – kada je dozvoljena upotreba DRS, Ferstapen je sa lakoćom pretekao Hamiltona i zaseo na čelo.


Alonso je polako smanjivao razliku koju je Hamilton imao, i u trenutku kada se našao u DRS zoni, Raselov bolid je u pretposlednjoj krivini otkazao. On je uspeo da dođe do izlaza iz boksa i tu je stao, a kontrola trke je proglasila virtualno vozilo bezbednosti. VSC stanje nije dugo trajalo, i trka je ubrzo nastavljena. Na vrhu nije bilo promena, ali jeste u sredini poretka – istakao se Sainc, koji je odličnom vožnjom stigao sa 11. do 4. mesta.


Dok je Ferstapen bezbedno držao prvo mesto, iza njega se vodila taktička borba između Hamiltona i Alonsa, čiji se krešendo očekivao pred kraj trke. Činilo se da nas očekuje miran kraj trke u Melburnu, ali se Kevin Magnusen "pobrinuo" da tako ne bude - 4 kruga pre kraja Danac je preširoko prošao kroz krivinu, zadnjim desnim točkom udario je u zid, i otkinuo točak. Uspeo je da se zaustavi u zoni izletanja, i očekivalo se VSC, ali je na stazu izašlo vozilo bezbednosti, da bi posle jednog kruga trka ponovo bila prekinuta!

Photo: Formula 1

Dobili smo i treći start iz mesta, koji je izazvao totalni haosna stazi! Seriju incidenata započinje Sainc koji je okrenuo i izbacio Alonsa, da bi neposredno nakon toga u zidu posle kontakta završili Gasli i Okon. Trka je ponovo prekinuta – radio komunikacija otkrila nam je Alonsovu žalbu svom timu da bi poredak morao biti vraćen na stanje iz prethodnog kruga, što je Nando potkrepio primerom sa trke na Silverstonu prošle godine.


Trka u Melburnu konačno je završena još jednim restartom, ali ovoga puta iza SC i uz zabranu preticanja. Imajući u vidu da u prethodnom krugu vozači nisu prošli nijedan sektor staze, direkcija trke je primenila posljednji poznati poredak - time je praktično poništeno sve što se prethodno dogodilo, jedino u poretku nije bilo bolida koji su odustali. Katastrofalan dan za Ferari zapečatila je kazna od 5 sekundi za Sainca zbog sudara sa Alonsom, što je Sainca izbacilo iz kruga osvajača poena.

Photo: Formula 1

Da li će rezultati trke u Melburnu biti i konačni, ostaje da se vidi, jer je gotovo sigurno da će biti žalbi timova na sve što se desilo pri kraju trke. Sledeća trka Formule 1 na rasporedu je krajem aprila, idemo u Baku, na Veliku nagradu Azerbejdžana.


Poštovani čitaoci, ako ste zadovoljni radom redakcije, podržite nas jednokratnom donacijom na Pay Palu ili mesečnim članstvom na Patreonu. Uz visoke profesionalne standarde svakodnevno donosimo vesti, analize, izveštaje sa trkačkih vikenda i intervjue sa aktuelnim vozačima Formule 1. Vaše donacije omogućavaju nam da proizvodimo nove i kvalitetne sadržaje, pomažu nam da unapredimo sajt i pružimo još bolju uslugu - naš sadržaj je besplatan i uvek će biti!
86 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page