top of page

Izveštaj: Pobeda Pereza u Džedi

Dvostruka pobeda Red Bula u Džedi - Perez prvi, Ferstapen sa 15. mesta do druge pozicije. Treće mesto pripalo Raselu, posle kazne za Alonsa.

Photo: Lars Baron / Getty Images/ Red Bull Content Pool

Velika nagrada Saudijske Arabije potvrdila je ono što smo znali posle trke u Bahreinu – Red Bul trenutno nema konkurenciju. Pobedu u Džedi ostvario je Serhio Perez koji osim na početku trke, kada je na startu izgubio prvo mesto od Alonsa, koje je kasnije vratio, nije imao nikakvih problema da stigne do pete pobede u karijeri.


Drugo mesto pripalo je Maksu Ferstapenu, koji je uprkos startu sa 15. mesta i brojnim pritužbama timu da nešto nije u redu sa bolidom, u poslednjem krugu trke uspeo da postavi najbrži krug, i da za jedan poen ostane vodeći u svetskom prvenstvu. Treći je kroz cilj prošao Fernando Alonso, ali nije osvojio treće mesto - ono je pripalo Raselu. Alonso je najpre kažnjen sa 5 sekundi jer je nepravilno zauzeo poziciju na startu, da bi posle trke bio kažnjen sa još 10 sekundi, jer prva kazna nije odrađena pravilno.

Photo: Formula 1

Na startu trke najbolje se snašao Lekler, koji je iskoristio meke pneumatike i odmah napredovao tri mesta. Lekler je i postepeno i dalje napredovao kroz poredak, obavio je promenu guma rano, i činilo se da postoji šansa da se domogne postolja. I Sainc je rano menjao gume, i kroz boks je uspeo da pretekne Strola, od koga je ranije izgubio poziciju.


Malo posle toga na stazu izalazi vozilo bezbednosti – izazvao ga je upravo Strol koji se u 19. krugu zaustavio pored staze. Izlazak SC nikako nije išao na ruku Ferariju, Sainc i Lekler su pali na šesto i sedmo mesto, iza oba Red Bula, oba Mercedesa i preostalog Aston Martina. Monačanin je kasnije pokušao da "isposluje dozvolu" da prestigne Sainca, ali mu tim to nije dozvolio.

Photo: Formula 1

Mercedesi su, kao i Ferarijevi vozači, krenuli na različitim strategijama – Hamilton na tvrdim gumama, a Rasel na srednje tvrdim. Obojica su menjali gume za vreme vozila bezbednosti, Hamilton je prešao na srednje tvrde a Rasel na tvrde. Potonji je dobio naredbu da propusti Hamiltona, kako bi sedmostruki šampion pokušao da stigne Alonsa, ali je mladi Britanac to odbio. Ispostaviće se da je dobro postupio - Hamilton je brzo gubio na tempu, i uskoro je zaostao preko pet sekundi. To je konačno dovelo do toga da je treće mesto, posle druge kazne za Alonsa, pripalo upravo Raselu.


Turbulentna trka za Alonsa završila je tako što je kroz cilj prošao treći, ali na žalost i Španca i Aston Martina, nije osvojio treće mesto. Odlično je odradio start i odmah u prvoj krivini preuzeo vodeću poziciju od Pereza, koju je nešto kasnije izgubio. Na sve to, stigla je kazna od 5 sekundi, koju je odradio pri promeni guma tokom trajanja SC, pa je uspeo da se vrati ispred Mercedesa, i da do kraja ostane trke ispred njih. Alonso je stajao na pobedničkom postolju i ispijao šampanjac, ali je posle trke kažnjen sa 10 sekundi jer prva kazna nije odrađena na propisno - treće mesto pripalo je Raselu. Bez obzira na sve, Alonso je trkom u Džedi potvrdio da je Aston Martin drugi najbrži bolid.

Photo: Clive Mason / Getty Images/ Red Bull Content Pool

Dok Ferari ima razloga da bude nezadovoljan tek šestim i sedmim mestom, Alpina ima razloga za zadovoljstvo – oba vozača osvojili su poene, Okon je bio osmi a Gasli deveti. Poslednji poen osvojio je Magnusen koji je na jedvite jade nekako uspeo da prestigne Cunodu, i donese prvi poen za Has.

Photo: Formula 1

Sledeća trka Formule 1 na rasporedu je za dve nedelje u Australiji.


Poštovani čitaoci, ako ste zadovoljni radom redakcije, podržite nas jednokratnom donacijom na Pay Palu ili mesečnim članstvom na Patreonu. Uz visoke profesionalne standarde svakodnevno donosimo vesti, analize, izveštaje sa trkačkih vikenda i intervjue sa aktuelnim vozačima Formule 1. Vaše donacije omogućavaju nam da proizvodimo nove i kvalitetne sadržaje, pomažu nam da unapredimo sajt i pružimo još bolju uslugu - naš sadržaj je besplatan i uvek će biti!


117 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page