top of page

Izveštaj: Pol pozicija za Ferstapena

Maks Ferstapen osvojio je pol poziciju na otvaranju sezone u Bahreinu. Perez drugi a Lekler treći. Najbrži na trećem treningu Alonso.

Photo: Lars Baron / Getty Images / Red Bull Content Pool

Maks Ferstapen je na najbolji način krenuo u odbranu titule šampiona - osvojio je pol poziciju za Veliku nagradu Bahreina. Sa drugog mesta će startovati Serhio Perez, a sa trećeg Šarl Lekler, koji je u Q3 delu kvalifikacija na stazu izašao samo jednom.


FP3 Fernando Alonso bio je najbrži na trećem treningu u Bahreinu, ali je razlika između njega i drugoplasiranog Ferstapena iznosila svega 5 hiljaditinki! Treći je bio Perez, koji je za Alonsom zaostajao jedva preko desetinke.

Photo: Formula 1

Četvrto mesto zauzeo je Hamilton - ohrabrujuće za Mercedes, njegov zaostatak za vodećim iznosi malo više od dve desetinke. Iza sedmostrukog šampiona našao se Lekler, koga slede Rasel, Strol, Sainc. Među 10 najboljih plasirali su se još Piastri i Gasli. Slično kao i na drugom treningu, razlika između Alonsa i Norisa na 13. mestu bila je manja od devet desetinki.


Trening je startovao relativno mirno i nezanimljivo, a Noris je na mekim gumama prvi postavio pristojan rezultat. Ubrzo ga sa čela poretka smenjuje najpre Rasel a zatim i Hamilton, a onda je Ferarijev dvojac razdvojio Mercedese. Posle dvadesetak minuta treninga na stazu izlaze i najbrži sa prva dva treninga – Alonso preuzima prvo mesto, a slede ga Red Bulovi vozači.


Sledeći koji je "zaseo" na vrh je Strol, na novim mekim gumama, ali njega na vrhu prvo smenjuju oba Mercedesa, a zatim i timski kolega Alonso, praćen Ferstapenom i Perezom. Poredak se do kraja treninga nije promenio, pa je Alonso za pet hiljaditih delova sekunde nadmašio Maksa.

Photo: Formula 1

Kvalifikacije

Q1 - Prva runda prvih kvalifikacija u sezoni 2023. pokazala nam je donekle kako trenutno "stoje stvari" u Formuli 1, i sudeći prema viđenom čini se da je pred nama fantastična sezona!


Q1 deo nije pošteno ni počeo, a već je istaknuta crvena zastava – Lekler je na dva mesta na stazi ostao bez delova sa svog Ferarija, pa je direkcija trke rešila da ne rizikuje ništa, i prekinula je sesiju. Posle par minuta prekida vozači se vraćaju nazad na stazu, i najbrži krug postavlja Sainc, 64 hiljaditinke ispred Rasela. Lekler je u tom trenutku treći, a prate ga dva Aston Martina.


Sudije su budno pazile da vozači budu unutar granica staze, pa je zbog kršenja tog pravila vreme brisano Strolu. Kanađanin je zbog toga ponovo morao na stazu, i u drugom pokušaju je uspeo da obezbedi prolazak dalje, sa desetinkom kašnjenja za Alonsom. Ferstapen i Perez se nisu previše trudili u Q1 rundi, prošli su dalje zauzevši sedmo i deseto mesto. Lep rezultat ostvario je Hulkenberg, postavivši šesto vreme.


U drugi deo kvalifikacija nije se plasirao Sardžent – novajlija je imao identično vreme kao Noris na 15. mestu, ali je Meklarenov vozač vreme postavio pre, i zbog toga mu je pripalo 15. mesto. Dalje nisu prošli još Magnusen, Piastri, De Vris i Gasli. Pažnju pleni činjenica da se svih dvadeset vozača smestilo unutar 1.1 sekunde.

Photo: Formula 1

Q2 - Već prvi krugovi u drugom delu kvalifikacija bili su blizu onoga što je očekivano, jer su Red Bulovi vozači zauzeli prva dva mesta. Iza njih sledili Mercedesi, Alonso pa dva Ferarija, doduše na korišćenim mekim gumama. Lekler i Sainc posle toga odlaze po nove pneumatike.


Nove gume omogućile su Lekleru da postavi najbolje vreme, ispred Ferstapena s tim da treba reći da Maks nije izlazio na stazu drugi put. Iza njih dvojice smestio se Rasel koga prati Hamilton. Sainc je u poslednji deo kvalifikacija prošao sa petog mesta, a za su sledili Alonso, Perez, Hulkenberg, Okon i Strol. Poslednje pomenuti je uspeo da u završnim trenucima Q2 runde prođe dalje, jer je posle greške u prvom pokušaju bio pod velikim pritiskom, ali je uspeo da sastavi dobar krug.


Kvalifikacije su u Q2 delu završili Noris, Botas, Džou, Cunoda i Albon.

Photo: Formula 1

Q3 - Maks Ferstapen prvi postavlja vreme u poslednjoj rundi kvalifikacija, 1:29.897, što je za desetinku bolje od Leklerovog vremena. Perez je na trećem mestu, dok je Sainc imao veliku grešku u krivini 6, pa je za Maksom kasnio pola sekunde.


Vremena zatim postavljaju Mercedesi i Alonso. Španac je zaostajao desetinku i po posle prvog sektora, a nije bolji bio ni u preostala dva, pa je na kraju kasnio četiri desetinke, što ga je dovelo na mesto broj 4. Mercedesi ostaju iza Alonsa, s tim da je Raselov zaostatak svega 4 hiljaditinke.


Kada se očekivao poslednji izlazak na stazu, pre svega Fererijevih vozača, videli smo kako Lekler napušta kokpit bolida. Iako je prva sumnja bila da postoji problem sa bolidom, ispostavilo se da je u pitanju taktički potez – kako je Lekler objasnio posle kvalifikacija, procenjeno je da nema dovoljno brzine za pol poziciju i da je mudrije sačuvati set mekih guma za trku.


Samo je pet vozača krenulo u još jedan pokušaj – Maks Ferstapen je ostao na prvom mestu, ali je Perez uspeo da preskoči Leklera, pa će Red Bul na startu trke zauzeti prvi red. Kalros Sainc je, za razliku od Leklera, izašao na stazu, ali nije bio brži od Red Bulova. Uspeo je ipak da preskoči Alonsa, i da se plasira na četvrto mesto.

Photo: Formula 1

Trka za Veliku nagradu Bahreina, na stazi Šakir, startuje od 16 časova po našem vremenu.


Dragi čitaoci, ako ste zadovoljni radom redakcije podržite nas jednokratnom donacijom na Pay Palu ili mesečnim članstvom na Patreonu. Uz visoke profesionalne standarde svakodnevno donosimo vesti, analize, izveštaje sa trkačkih vikenda i intervjue sa aktuelnim vozačima Formule 1. Vaše donacije omogućavaju nam da proizvodimo nove i kvalitetne sadržaje, pomažu nam da unapredimo sajt i pružimo još bolju uslugu - naš sadržaj je besplatan i uvek će biti!
47 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page