top of page

Izveštaj: Pol pozicija za Leklera

Šarl Lekler će startovati sa prve pozicije na trci za Veliku nagradu Azerbejdžana. Drugo mesto pripalo Ferstapenu, treće Perezu.

Photo: Formula 1

Šarl Lekler je osvojio pol poziciju za trku u Azerbejdžanu. Ferarijev vozač je posle velike bitke sa Ferstapenom, u poslednjem pokušaju uspeo da bude brži od svetskog šampiona za skoro dve desetinke, i tako zabeleži 19. pol poziciju u karijeri, i treću uzastopnu u Azerbejdžanu. Ferstapenu je pripalo drugo mesto, dok je Perez bio treći.


Q1 - Kvalifikacije u Azerbejdžanu su, kao i prvi trening, krenule sa problemima. Na isteku petog minuta prve kvalifikacione runde, Nik De Vris je izleteo sa staze i završio u zidu, što je dovelo do crvene zastave i prekida sesije. Nije pošteno ni nastavljeno, a već smo imali novi prekid – ovog puta krivac je bio Gasli, koji je u trećoj krivini imao snažan kontakt sa zidom, pri čemu je ozbiljno oštetio desnu stranu bolida.


Kada je runda nastavljena, posle više od 10 minuta, uz priličnu gužvu na stazi, najbrži je bio Lekler, praćen Maksom i Alonsom. Prvi put ove sezone oba Viliamsa su uspela da prođu dalje, i mladi Sardžent zaslužuje pohvale za prvi prolazak u Q2. Dalje nisu prošli Džou, Hulkenberg, Magnusen i pomenuti Gasli i De Vris.

Photo: Formula 1

Q2 - Drugi deo kvalifikacija počeo je najboljim vremenom Serhija Pereza, koji je od Ferstapena bio brži šest stotinki. Alonso je bio treći, ali je kasnio dve i po desetinke za Meksikancem. Mercedesi su bili četvrti i peti, a tek tada na stazu izlaz Ferari – Lekler stiže na treće mesto, dok je Sainc odustao od brzog kruga, da bi u sledećem pokušaju zauzeo peto mesto.


Videli smo mnogo akcije u poslednjim minutima sesije, a na vrhu je bio Lekler, sa vremenom 1:41.037. Sainc je imao dosta problema i odustao je od kruga nakon greške u krivini broj 3, gde je samo produžio pravo. Dok su Ferarijevi vozači bili u boksu, Ferstapen preuzima vodeću poziciju, i poredak glasi: Maks, Lekler, Perez, Sainc, Alonso.


Veliko iznenađenje je tek 11. mesto Rasela, koji je za Hamiltonom kasnio svega četiri hiljaditinke. Pored Britanca, dalje nisu prošli i Okon, Albon, Botas, i Sardžent.

Photo: Fromula 1

Q3 - Na početku Q3 runde, svi vozači osim Strola i Piastrija su izašli na stazu. Posle prvog brzog kruga desilo se nešto što ne viđamo često – Ferstapen i Lekler su imali identično vreme u hiljaditinku! Ipak, prvo mesto je pripalo Red Bulovom vozaču, jer je postavio vreme pre Leklera. Perez je bio treći, ispred Sainca i Hamiltona, a sledili su Noris, Cunoda, i Alonso.


Dok se pomenuta osmorka vraćala u boks po nove pneumatike, brzi krug su odvezli Strol i Piastri. Kanađanin se smestio između Norisa i Cunode, dok je Australijanac bio deseti.


Ostalo je dovoljno vremena za još jedan brzi krug, što je Lekler iskoristio na najbolji način – bio je skoro dve desetinke brži od prethodnog pokušaja. To je na kraju bilo dovoljno za pol poziciju, jer Red Bulovi vozači nisu uspeli da poprave vreme, pa su Ferstapen i Perez ostali iza Leklera. Sainc je završio četvrti, praćen Hamiltonom i Alonsom. Norisu je pripalo sedmo mesto, Cunodi osmo, a poslednji startni red među deset najboljih zauzeli su Strol i Piastri.

Photo: Formula 1

Sutra od 10:30 časova po našem vremenu na rasporedu su kvalifikacije za sprint, dok je start sprint trke zakazan za 15:30.


Poštovani čitaoci, ako ste zadovoljni radom redakcije, podržite nas jednokratnom donacijom na Pay Palu ili mesečnim članstvom na Patreonu. Uz visoke profesionalne standarde svakodnevno donosimo vesti, analize, izveštaje sa trkačkih vikenda i intervjue sa aktuelnim vozačima Formule 1. Vaše donacije omogućavaju nam da proizvodimo nove i kvalitetne sadržaje, pomažu nam da unapredimo sajt i pružimo još bolju uslugu - naš sadržaj je besplatan i uvek će biti!
82 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page