top of page

Izveštaj: Raselova prva pobeda u karijeri!

Updated: Nov 30, 2022

Džordž Rasel pobednik je trke u Brazilu – to je prva pobeda u karijeri mladog Britanca. Hamilton završio na drugom a Sainc na trećem mestu.

Photo: Twitter @MercedesAMGF1

Mercedes se vratio – tako se najkraće može opisati rasplet vikenda u Brazilu. Džordž Rasel najpre je pobedio u sprintu, a onda je odličnu subotnju predstavu "začinio" potpuno zasluženom pobedom u glavnoj trci za Veliku nagradu Brazila. U neizvesnoj završnici Rasel je uspeo da ostane ispred Hamiltona koji ga je pritiskao do kraja, ali nije našao način da obiđe timskog kolegu. Treće mesto, takođe sasvim zasluženo, pripalo je Karlosu Saincu.

Rasel je odlično startovao i odbranio prvo mesto ispred Hamiltona. Maks je bio treći, a pratili su ga Perez i Noris, koji je uspeo da preotme peto mesto od Leklera. Izgledalo je da sve prolazi bez problema, ali tada je neoprezni Rikardo u krivini 8 imao kontakt sa Magnusenom, koji je obojicu izbacio iz trke. Na stazu je izašlo vozilo bezednosti, i vozači su bili iza njega sve do sedmog kruga.


Vodeći Rasel dobro je restartovao, za razliku od Hamiltona koji se odmah našao pod napadom Ferstapena - došlo je do lakšeg sudara Sena S krivinama, sa oštećenjem na bolidima obojice. Stvari se nisu pošteno ni stišale a usledio je kontakt između Norisa i Leklera, u kome je lošije prošao Lekler, izletevši sa staze. Posle incidenata Maks i Lekler su morali u boks pa su pali na začelje, dok su Noris i Hamilton ostali na stazi. Hamilton nije izgubio ni mnogo pozicija, pao je na osmo mesto ali se brzo probijao kroz poredak. Noris je bio treći sve do trenutka dok timskog kolegu nije "osvetio" Karlos Sainc preotevši treću poziciju.

Photo: Formula 1

Pomenuti incidenti brzo su dobili epilog – i Ferstapen i Noris dobili su pet sekundi kazne. Maks je bio na 17. mestu dok je Noris bio četvrti, ali je brzo padao u poretku zaustavivši se na šestom mestu. Rasel je u tome trenutku vodeći sa dve sekunde prednosti nad Perezom, Sainc je bio na trećem a oporavljeni Hamilton na četvrtom mestu. Sainc ubrzo odlazi u boks na promenu guma, što je bilo neočekivano jer je startovao na srednje tvrdoj komponenti, i očekivao se nešto duži ostanak na stazi.


Perez i Ferstapen u boks idu u 24. krugu, kada Maks odrađuje i pet sekundi kazne. Mercedes odgovara na potez Red Bula pozivanjem u boks Rasela, koji se na stazu vraća ispred Meksikanca a iza Hamiltona koji još nije bio u boksu. Pet krugova kasnije Hamilton ide po nove gume, i prelazi sa mekih na srednje tvrde. Mercedesi imaju veoma dobar tempo, i Rasel pravi šest sekundi prednost nad Perezom. Luis Hamilton preuzima treće mesto od Sainca kada Španac odlazi u boks po sveže gume. Lekler je u međuvremenu lepo napredovao i stigao je među osvajače poena.


Bilo je očigledno da Perez ne može da prati tempo Mercedesa – Rasel je konstantno povećavao prednost a Hamilton je konstantno smanjivao prednost koju je Red Bulov vozač imao. Odlazak u boks po sveže gume značio bi gubitak pozicije i od Sainca, pa je Perez ostao na stazi. Ubrzo ga sustiže Hamilton i u direktnom duelu bez problema prestiže, pa se na vodećim pozicijama opet nalazi Mercedesov duo.

Photo: Formula 1

Perez u 48. krugu ide u boks, i vraća se iza Sainca kasneći 11 sekundi. Mercedes opet pokriva potez Red Bula pozivajući Hamiltona u boks, a krug kasnije isto čini i Rasel, i vraća se na prvo mesto ispred Sainca. Dvadeset krugova pre kraja priprema se nova drama – Noris parkira Meklaren pokraj staze zbog kvara, i na snazi je virtuelno vozilo bezbednosti. Sainc ide u boks po treći put, uzima korišćene meke gume i vraća se iza Hamiltona i Pereza. Virtuelni SC ipak nije bio dovoljan jer su redari imali problema da uklone Norisov bolid, pa na stazu izlazi vozilo bezbednosti.


Trka je nastavljena u 60 krugu – vodeći je Rasel a slede Hamilton, Perez, Sainc, Bottas i Lekler. Ferstapen je deseti, a ispred njega je Alpinin dvojac. Alonso je imao svežije gume od Okona, pa trkački inženjer šalje poruku Francuzu da ne želi da vidi borbu između njih dvojice. Dok na vrhu Mercedesov dvojac nema problema, Perez se brzo našao pod napadom Sainca, kome su ubrzo pridružuje i Lekler, koji je obišao Botasa. Alonso takođe napreduje i posle obilaženja Okona i Botasa zauzima šesto mesto.


Rasel u tim trenucima sjajno vozi – postavlja najbrži krug trke i beži Hamiltonu iz DRS zone. Iza njihovih leđa Sainc uz DRS prestiže Pereza, kome se ubrzo u repu nalaze Lekler i Alonso. Ferstapen se do tada probio na sedmo mesto. Pereza ubrzo prolazi Lekler, a zatim to čine Alonso i Ferstapen, pa Čeko zauzima sedmo mesto. Pošto se on i Lekler bore za drugo mesto u šampionatu vozača, iz Red Bula poručuju Maksu da propusti Pereza, ali on to ne čini. Nešto kasnije timski radio otkriva kako je Ferstapen grubim tonom saopštio trkačkom inženjeru da ne više traži takve stvari od njega, da ima svoje razloge zašto nije to uradio i da stoji iza toga.

Photo: Fromula 1

Na vrhu nije bilo promena – Hamilton je pokušavao da makar uđe u DRS timskom kolegi, ali je Rasel bio brz, miran i staložen. Nije napravio ni najmanju grešku kojom bi Hamiltonu pružio šansu da napadne za pobedu. Mercedes je upisao prvi trijumf u sezoni i to dvostruki, a Džordž Rasel je po prvi put u F1 karijeri slavio pobedu na trci za Veliku nagradu.


U poretku vozača Lekler i Perez su izjednačeni sa 290 poena, što znači da će odluka o tome ko će biti drugi u šampionatu pasti na poslednjoj trci sezone. Mercedes je posle Brazila smanjio prednost Ferarija u konstruktorskom šampionatu na samo 19 poena, i očekuje nas nezvesna završnica u Abu Dabiju. Sa druge strane, čini se da su Alonso i Okon osvajanjem poena u Brazilu najverovatnije rešili pitanje četvrtog u šampionatu konstruktora, jer prednost Alpine nad Meklarenom sada iznosi 19 poena.

Photo: Formula 1

Finale sezone čeka nas za samo sedam dana u Abu Dabiju.342 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page