top of page

Izveštaj: Saincu pol pozicija u Ostinu

Karlos Sainc osvojio je pol poziciju za VN USA. Drugi je Lekler a Ferstapen treći. Poslednji trening pripao Ferstapenu.

Photo: Formula 1

Karlos Sainc bio je najbrži u kvalifikacijama drugi put ove sezone i osvojio pol poziciju za trku u Ostinu. Drugo mesto pripalo je Lekleru koji je kasnio 65 hiljaditinki, ali zbog kazne neće startovati pored timskog kolege. Treći je bio Ferstapen, čiji je zaostatak za prvoplasiranim iznosio 92 hiljadita dela sekunde.


Četvrto mesto pripalo je Perezu, koji zbog promene motora ima kaznu od pet mesta, a iza njega su se smestili Hamilton i Rasel. Sedmi je završio Strol, osmi Noris, a deveti Alonso koji ima istu kaznu kao i Perez. Najbržih deset zaključio je Botas.


FP3

Maks Ferstapen bio je najbrži na trećem treningu u Ostinu, a iza njega su ostali Lekler i Sainc, sa tri odnosno četiri desetinke zaostatka. Do poslednjeg minuta bilo je neizvesno ko će biti najbrži – Maks je imao prednost od 10 hiljaditinki ispred Leklera, a Sainc je kasnio 48 hiljaditinki. Ubrzo je Lekler nadmašio Ferstapena za 78 hiljaditinki, a onda je Maks odvezao sjajan krug i otišao na tri desetinke prednsoti nad Leklerom.


Perez je bio četvrti, sa pola sekunde zaostatka za timskim kolegom, a četiri hiljaditinke iza Pereza bio je Hamilton, poslednji vozač unutar sekunde zaostatka za Ferstapenom. Alonsov zaostatak na šestom mestu bio je preko sekundu, a za njim slede Rasel, Fetel i Strol. Spisak deset najboljih zaključuje Gasli.

Photo: Jared C. Tilton / Getty Images / Red Bull Content Pool

Vredi istaći da su svi korisnici Ferarijevih motora imali problema na treningu sa jednim od bolida - Ferari je u radio poruci Saincu otkrio da Lekler nije na stazi zbog problema sa bolidom, dok je Mik Šumaher odvezao spor krug posle samo osam minuta treninga, nakon problema u poslednjoj krivini. Džou je odvezao samo tri kruga, što sigurno brine Alfa Romeo jer je u njegovom bolidu za ovu trku nov motor.


Nov motor i turbo punjač dobio je i Lekler, pa je kažnjen sa deset pozicija unazad, dok je Alonso menjao samo motor, pa je kažnjen pomeranjem od pet pozicija unazad. Osim dvojice pomenutih, kazne od pet mesta još od prvog treninga imaju Perez i Džou.

Photo: Formula 1

Kvalifikacije - Q1

Ubedljivo najbolje vreme u prvoj rundi kvalifikacija imao je Sainc – odvezao je krug za 1:35.297, što je bilo pola sekunde brže od Leklera. Samo 69 hiljaditinki iza Leclerca bio je Ferstapen, a dva Red Bula razdvojio je Hamilton.


Nakon što su svi završili jedan brzi krug, mesta u nokaut zoni zauzimali su Cunoda, Albon Rikardo, Magnusen i Džou. Svi osim vozača Ferarija i Red Bula izašli su na stazu ponovo, a posle kraja runde dalje nisu prošli Magnusen, Rikardo, Okon, Šumaher i Latifi.


Q2

Ferari je ponovo bio na vrhu, ali je ovog puta to bio Lekler, koji je od Ferstapena bio brži 48 hiljaditinki. Sainc je bio treći sa tri desetinke zaostatka, a iza njega su bili Rasel, Hamilton i Perez. I u drugoj rundi kvalifikacija Ferari i Red Bul su odradili samo jedan brzi krug.


Albon, Cunoda, Strol, Gasli i Fetel su bili u zoni ispadanja, a samo je Strol uspeo da prođe u Q3. Džou je bio deveti, ispred Botasa, ali je prekoračio granice staze pa mu je obrisano vreme. To ga je koštalo plasmana dalje, a njegovo ispadanje promovisalo je Norisa među deset najboljih. Dalje nisu prošli Albon, Fetel, Gasli, Džou i Cunoda.


Q3

Lekler je u prvom pokušaju bio čak četiri desetinke brži od Ferstapena, a između njih dvojice su se smestili Sainc i Hamilton. Perez je bio peti, Rusel šesti, Strol sedmi a poslednja tri mesta pripala su Alonsu, Norisu i Botasu.


Ferari je očito bio u odličnoj formi, što je pokazao i u drugom izlasku na stazu. Najpre je Lekler poboljšao svoje vreme, a onda ga je za svega 65 hiljaditinki nadmašio Sainc. Ferstapen je imao dobar prvi i odličan drugi sektor, ali je na kraju kasnio 92 hiljadita dela sekunde – to je značilo da je svoju drugu pol poziciju u karijeri osvojio Karlos Sainc.

Photo: Formula 1

Trka za Veliku nagradu USA na stazi COTA u Ostinu programu je večeras od 21 čas po našem vremenu.


27 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page