top of page

Jeniću 12. mesto na FIA Motorsport igrama

Filip Jenić, predstavnik Srbije na FIA Motorsport igrama, završio je F4 trku na dvanaestom mestu. Razgovarao je sa nama o tom iskustvu.

Photo: Instagram @filipjenic

FIA Motorsport igre održane su na stazi Pol Rikar u Francuskoj. To je takmičenje gde se vozači Formule 4 nadmeću na svetskom nivou i gde voze kao predstavnici svoje zemlje. "Moj san je bio da predstavljam Srbiju, i zato sam imao posebnu motivaciju. Uvek predstavljam Srbiju, samo što je uvek ispred svega moje ime i moji sponzori. Sada sam prvi put vozio kao predstavnik Srbije, što mi je dalo dodatni motiv", rekao je Jenić u razgovoru za naš sajt.


Jenić je beležio odlična vremena na treninzima, a na kvalifikacijama za sprint trku domogao se šeste pozicije. U sprint trci imao je kontakt sa Australijancem Kostom Toparisom, i taj incident označio je kraj trke za Jenića. Na žalost, zbog toga je glavnu trku morao da startuje sa začelja.


"Pošto nisam vozio trke dva meseca bilo je malo teže ući u ritam, a ovo mi je bio i prvi put da vozim na Pol Rikaru. Plan je bio da u sprint trci budem oko petog mesta, kako bih u glavnoj trci mogao da se borim za medalju, što smo i ostvarili. Na startu sprint trke dobro sam krenuo, došao do petog mesta, međutim imao sam problema sa motorom, pa sam počeo da gubim vreme i pozicije. U borbi za sedmo mesto, bez moje krivice, došlo je do kontakta sa Toparisom, bolid je oštećen i morao sam da se povučem u garažu. On je nakon trke dobio kaznu zbog kontakta, ali meni to ništa nije značilo – u glavnu trku sam mora da krenem sa začelja", rekao je Jenić.

Photo: Instagram @filipjenic

Glavnu trku započeo je sa 23. mesta, ali je brzo nadoknađivao pozicije i već u prvom krugu stigao do 18. mesta. Potom je iskoristio restart trke, nakon vozila bezbednosti u trećem krugu, i uspeo da do kraja trke dođe do 12. pozicije. "Nisam imao šta da izgubim, i znao sam da od starta moram biti agresivan. Pošto nije bilo udesa tokom trke, stvaralo se dosta zavetrine, što je otežavalo preticanje. Ipak, uspeo sam da se izborim sa tim, došao sam do 12. mesta, ali nisam imao šansu za više od toga jer su gume bile istrošene", opisao je Jenić svoje iskustvo.


Prvo mesto u trci osvojio je Andrea Kimi Antoneli iz Italije, drugi je bio Portugalac Manuel Espirito Santo, a treći Bruno del Pino iz Španije. Do kraja sezone Filipa Jenića očekuje poslednji trkački vikend u španskom F4 šampionatu, koji je na programu 12. i 13. novembra, na stazi Katalunja u Barseloni.


"Poslednju trku u Navari propustio sam zbog administrativnih problema, i nadam se da ću voziti u Barseloni. Ukoliko se ukaže šansa, daću sve od sebe da nadoknadim izgubljene poene. Na toj stazi sam pobedio prošle godine, a trka u Francuskoj me je vratila u ritam, i nadam se najboljem na poslednjoj trci sezone", rekao je Filip Jenić povodom trke u Barseloni.

91 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page