top of page

Kako Formula 1 može da reši krizu prilika koje se nude?

Updated: May 18, 2022

Formula 1 je posle dugog niza godina ponovo postala uzbudljiva i nepredvidljiva. To je čelnicima najbržeg cirkusa donelo nove, slatke muke - krizu prilika. Geri Anderson ponudio je svoje rešenje.

Photo: Formula 1

Posle dugog niza godina kada je Formula 1 delovala monotono i melanholično, dobili smo uzbuđenje, trkanje i neke nove zvezde. Formula 1 je ponovo doživela svoj procvat, a mnogo novih fanova se uključilo tokom i nakon prethodne sezone.

Kako popularnost sporta raste iz nedelje u nedelju, ne čudi povećanje broja trkačkih vikenda iz sezone u sezonu. Ova će po svemu sudeći biti najduža u istoriji Formule 1, sa čak 23 trkačka vikenda. Tempo selidbi timova i duga sezona se mnogim vozačima ne sviđa, Serhio Perez dao je svoje viđenje:


“Mi svi imamo porodice, prijatelje, bliske ljude sa kojima ne možemo više da provodimo vreme s obzirom na to da sezona traje skoro čitave godine. U međusezoni, mi smo u fabrikama radimo na unapređenju bolida za narednu godinu. Sve ovo gubi smisao ako ćemo postati ‘robovi’ ovog sporta.”


Geri Anderson je dizajner trkačkih automobila, veliki stručnjak, komentator i poznato lice Fomule 1. On je izneo svoju ideju kako bi celokupna situacija mogla biti rešena tako da odgovara vozačima i sportu.

"Sve je manje prilika da se "mladi vozači" i šampioni iz nižih kategorija oprobaju u Formuli 1. Sa druge strane, sve više trka dodajemo u kalendar, a to teže pada vozačima", rekao je Anderson.


Geri Anderson smatra da bi svaki vozač mogao da odvozi najviše 20 trka tokom jedne sezone. Pošto je cilj da bude do 30 trka godišnje, odluka koje trkačke vikende će svaki od vozača propustiti timovi donose pred početak godine. Te odluke se ne bi mogle menjati tokom sezone. Takođe, tokom trkačkog vikenda bi uvek jedan od dva regularna vozača tima morao biti prisutan. U tim unapred dogovorenim terminima "mladi vozač" po izboru tima bio drugi pilot.


"Na taj način dali bismo priliku mladim i talentovanim vozačima koji su se prethodno dokazali u nižim kategorijama. Oni bi tim unapred dogovorenim ‘uskakanjima’ tokom sezone imali priliku da prikažu koji su njihovi dometi, ali i da sakupljaju neophodno iskustvo u Formuli 1. To bi im pomoglo da jednog dana postanu regularni vozači nekog tima. Sa druge strane, regularni vozači imali bi priliku da odmore i da ograniče broj nastupa po sezoni", rekao je Geri Anderson za The Race.

164 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page