top of page

Kako Maks može do titule u Singapuru

Maks Ferstapen bi titulu šampiona mogao da osvoji već na narednoj trci u Singapuru, ako se "kockice slože".

Photo: Dan Mullan / Getty Images / Red Bull Content Pool

Prvu priliku da osvoji titulu šampiona Ferstapen će imati na trci u Singapuru. Ukoliko raspled događaja bude povoljan za njega, Maks bi tada mogao i matematički da okonča šanse Leklera i Pereza, da ga prestignu u šampionatu. Ferstapen pred Singapur ima 116 poena više od Leklera i 125 od Pereza. Matematički, u igri je i Rasel, ali realno gledano njegove šanse se izražavaju u promilima.


Da bi postao šampion u Singapuru, Ferstapen mora da osvoji 22 poena više od Leklera, 13 od Pereza i šest poena više od Rasela. Prema trenutno važećem sistemu bodovanja u Fromuli 1 (25-18-15-12-10-8-6-4-2-1 plus poen za najbrži krug) nekoliko je scenarija moguće...


Ukoliko Maks pobedi bez najbržeg kruga, osvojiće titulu ako Lekler završi na devetom mestu ili niže, a Perez bude četvrti ili niže (uz najbrži krug), odnosno peti ili niže (bez najbržeg kruga). U tom slučaju Maks bi pre Japana imao 139 poena više od Leklera, a na raspolaganju bi u preostalim trkama (plus sprint trka u Brzilu) uključujući i poene za najbrži krug, ostalo 138 poena. Ako Maks pobedi u Singapuru uz najbrži krug, osvojiće titulu ako Lekler završi osmi ili niže, a Perez četvrti ili niže.

Photo: Fromula 1

Pobeda u Singapuru nije dovoljna Ferstapenu za titulu ako Lekler i Perez završe na pozicijama boljim od navedenih. U tom slučaju, sledeća prilika je Japan. To se čini izglednije, jer posle trke u Japanu Ferstapen treba da ima 112 poena prednosti da bi osvojio titulu. To znači da Maks u Singapuru i Japanu može i da izgubi bodove u poređenju sa konkurentima (ali ne preko određene mere) a da ipak iz "zemlje izlazećeg sunca" ode kao novi/stari šampion Formule 1.


Što se tiče konkurencije konstruktora, Red Bul ne može u Singapuru ni na koji način da osvoji titulu, jer ne može da napravi dovoljnu bodovnu razliku nad Ferarijem. Priliku za to imaće u Japanu – trenutna razlika je 139 poena, a da bi osvojio titulu razlika bi posle Japana trebalo da bude 191 poen.

135 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page