top of page

Lekler: Frustrirajuća sezona

Šarl Lekler smatra da je Ferari imao brzinu za pobede, i da je to što su one izostajale učinilo sezonu frustrirajućom.

Photo: Formula 1

Lekler je na startu sezone pobedio na dve od prve tri trke, Ferstapen je istovremeno dva puta ostao bez poena, i izgledalo je da je titula šampiona u Leklerovim rukama. Međutim, stvari su se brzo okrenule – Red Bul se "sabrao" i Maks je dominantno, sa 15 pobeda u sezoni osvojio titulu. Sa druge strane, od početne dve pobede za Leklera i Ferari, došli smo do toga da je "propeti konjić" u ostatku sezone slavio samo još dva puta. Lekler kaže da je dugo verovao da nada ipak postoji, ali da je posle trke u Belgiji znao da od titule nema ništa.


"Verovao sam u titulu dugo, morate tako da razmišljate. U prvih par trka oni su imali nadogradnje koje su ih učinile bržim od nas. Naše su frustracije počele kada smo mi dobili nadogradnje i najbrži bolid. U Barseloni smo napravili iskorak, ali se pokvario motor. U Monaku smo pogrešili sa strategijom, u Azerbedžanu je opet otkazao motor. U Kanadi smo imali kaznu zbog promene motora, i stvari su krenule nizbrdo. Najgore je što smo imali brzinu za pobede, ali nismo pobeđivali. Teško je to prihvatiti, veoma je frustrirajuće", rekao je Lekler.


Dodao je da tehnička direktiva uvedena od Belgije nije razlog zašto je Ferari izgubio brzinu. "Ne verujem u to. Mislim da je Red Bul doneo nadogradnje koje su im dale dodatnu brzinu, što se vidi kada ih poredite sa drugim timovima. Mi nismo bili sporiji u poređenju sa drugima, nego je Red Bul postao brži nego što je bio", zaključio je Monačanin.


Da je Ferari dugo u problemima, govori i zanimljiv statistički podatak – u poslednjih 10 godina tim iz Maranela je sakupio 23 pobede, a Ferstapen je sam u poslednje dve godine pobedio na 25 trka. Ferari bi do kraja godine trebalo da saopšti ko će biti novi šef F1 tima umesto Binota. Da li će "novi komandant" Ferarija doneti preokret, ili će dubioza da se nastavi, ostaje da se vidi.

44 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page