top of page

Lekler na pol poziciji u Monaku

Ferari na prva dva startna mesta, Perez treći a Ferstapen četvrti. Incident Pereza na samom kraju kvalifikacija.

Photo: Formula 1

Šarl Lekler osvojio je pol poziciju za VN Monaka. To je drugo uzastopno najbolje startno mesto za Leklera na domaćem terenu. Njegov timski kolega Karlos Sainc startovaće drugi, a Perez u Red Bulu treći. Pre uzbudljivih kvalifikacija u Monaku, gledali smo treći slobodni trening. Vozači Ferarija i Red Bula konstantno su se smenjivali na vrhu poretka. Do samog kraja treninga nije se znalo ko će biti najbrži, a to je na kraju uspelo Perezu. Lekler je, za razliku od prva dva treninga koja je završio prvi, sada imao drugo najbolje vreme. Kasnio je za Perezom svega 41 stotinku. Zaostatak trećeplasiranog Sainca je bio nešto manje od 4 desetinke, a Ferstapenov jedva malo preko četiri desetinke sekunde.

Photo: Formula 1

Kvalifikacije Q1 – Prvi deo kvalifikacija za VN Monaka bio je veoma aktivan i dinamičan. Staza je iz kruga u krug bila sve brža, gledali smo nekoliko pokušaja svih vozača da postave što bolje vreme. Pri samom kraju prvog kvalifikacionog kruga istaknuta je crvena zastava. Cunoda u Alfa Tauriju je malo zakačio barijeru na izlasku iz tunela i oštetio prednji levi točak. Uspeo je da se vrati u boks, pa su kvalifikacije nastavljene. Najbolje vreme u Q1 postavio je Lekler, a Sainc je bio drugi, sa 47 stotinki zaostatka. U drugi deo kvalifikacija nisu se plasirali Albon, Gasli, Strol, Latifi i Džou.

Q2 – Drugi deo kvalifikacija je prošao bez incidenata. Ponovo je najbrži bio Lekler, ali je sada Perez bio drugi, a Sainc treći. Aktuelni šampion Ferstapen je postavio četvrto najbolje vreme. Daniel Rikardo svakako ne može biti zadovoljan svojim nastupom u Monaku. On nije uspeo da se plasira u završni deo kvalifikacija, dok je njegov timski kolega Noris bio peti. Fernando Alonso je uspeo da se plasira u Q3 deseti, a dalje uz Rikarda nisu prošli Cunoda, Botas, Magnusen i Šumaher.

Photo: Formula 1

Q3 – Borba za pol poziciju deset najboljih u kvalifikacijama počela je najboljim vremenom Leklera. Ferarijev as je odmah dao do znanja da ozbiljno pretenduje na prvo startno mesto. Iza Leklera našli su se Sainc, Perez i Ferstapen, sva trojica sa nešto malo više od dve desetinke zaostatka. Najbolji od ostalih vozača posle prvih brzih krugova bio je Alonso na petom mestu, ispred Norisa, Hamiltona, Rusela, Fetela i Okona. U poslednjem izlasku na stazu Rasel i Noris su uspeli da postave bolje vreme od Alonsa, i u tom trenutku zauzimali su mesta u trećem startnom redu. Možda bismo videli i borbu za pol poziciju između Red Bulovih i Ferarijevih vozača, ali je to izletanjem sa staze onemogućio Perez. Svega 30 sekundi pre kraja treninga Perez je izgubio kontrolu nad bolidom na ulasku u tunel, i završio zadnjim krajem bolida u zaštitnoj ogradi. Sainc je bio tik iza Pereza i nije video kada se ovaj preprečio na stazi posle kontakta sa barijerom. U manevru da izbegne Meksikanca svojim zadnjim krajem zakačio je Perezov bolid i zaustavio se na stazi. Maks Ferstapen, koji se nalazio iza Španca, imao je više sreće i uspeo je da se zaustavi na vreme i da izbegne kontakt i oštećenje bolida. Trening je tako završen, što je značilo da će Šarl Lekler startovati sa pol pozicije u sutrašnjoj trci za VN Monaka.

Photo: Formula 1

Trka za Veliku nagradu Monaka zakazana je za sutra sa početkom od 15 časova po našem vremenu. Meteorološki izveštaji kažu da bi sutra u kneževini Monako mogla pasti kiša.

64 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page