top of page

Lekler - osvrt na sezonu 2022

Šarl Lekler je u sezoni za nama prošao put od "zvezda do trnja". Sledi kratak osvrt na loše i dobre stvari u njegovoj sezoni.

Photo: Formula 1

Sezona za nama teško da je mogla bolje da počne za Šarla Leklera – sa dve pobede i jednim drugim mestom u prve tri trke, istakao je kandidaturu za šampionsku titulu. Međutim, veoma brzo stvari su se okrenule, Maks Ferstapen dominantno je osvojio prvenstvo, a Lekler se borio sa Perezom do poslednje trke za drugo mesto, koje mu je na kraju pripalo. Zvanični Formula 1 sajt dao je kratak osvrt na loše i dobre stvari koje su se Monačaninu dešavale u sezoni za nama...


Loše stvari

Najgore što se desilo Lekleru je poraz u borbi za titulu. U jednom trenutku imao je 46 poena prednosti nad Ferstapenom, da bi sezonu završio sa 146 poena zaostatka, i to u sezoni kada je Ferari imao konkurentan bolid. Pravio je Šarl Lekler greške koje su bile samo njegove – pomenućemo okretanje u Imoli i izletanje sa staze u Francuskoj.


Kao da njegove greške nisu bile dovoljne, Lekler je često izneveren i od tima – loša strategija koštala ga je trka u Monaku, na Silverstonu i u Mađarskoj. Da stvari budu još gore, dva puta ga je izdao motor u trenucima kada je bio vodeći u trci, u Španiji i Azerbedžanu.

Photo: Formula 1

Ferari nije tokom sezone doneo mnogo nadogradnji bolida, tako da ne samo da je izgubio dodir sa Red Bulom, već se pred kraj sezone našao pod udarom Mercedesa, koji je posle lošeg starta dosta napredovao u drugom delu godine. Posle trke na Spa, sa osam trka do kraja, Lekler je bio svestan da je bitka za titulu izgubljena.


"Mnogo smo se mučili sa tempom u Belgiji, i tada sam pomislio da će biti izuzetno teško doći do titule. Imali smo veliki zaostatak u poenima, i sve je vodilo ka tome da je titula van dohvata. To je bilo teško prihvatiti, ali sam rešio da do kraja sezone dam sve od sebe, što sam i učinio", rekao je Lekler.


Dobre stvari

Bilo je i dobrih stvari za Leklera u sezoni 2022 – iz ugla statistike to je njegova najbolja sezona od kada je u F1. Osvojio je devet pol pozicija, najviše od svih, što je bio dobar pokazatelj da je Ferari brz, makar u jednom krugu. Bio je bolji od Karlosa Sainca – u kvalifikacijama više nego dvostruko bolji (odnos 15:7), a u trkama je taj odnos 12:9. Lekler je pobedio na tri trke, dok je Sainc slavio samo jednom. I na kraju, osvojio je 308 poena u sezoni, što je 44 više od njegovog do tada najboljeg skora.


Generalno gledano, Leklerova sezona bila je dobra, i pitanje je kako bi završila da je bilo manje grešaka, što njegovih što tima, i da je bolid bio pouzdaniji. "Bilo je uspona i padova, i teško je oceniti takvu sezonu. Ako je uporedim sa dve prethodne godine, moram biti zadovoljan, jer bio sam u poziciji da se borim, što je veliki napredak. Sa druge strane, kada posmatram samo sezonu 2022. ne mogu da se otmem utisku da nismo iskoristili pun potencijal koji smo imali. Ipak, kada se sve sabere ostvarili smo napredak, i bili smo u poziciji makar da se borimo", rekao je Lekler.

Photo: Formula 1

Šta dalje

Lekler smatra da će sledeće sezone Ferari biti ozbiljniji takmac u borbi za titulu: "Korak unapred koji smo ove godine napravili, pogotovo u poređenju sa godinom pre, ogroman je. Radili smo na tome da identifikujemo šta sve moramo unaprediti za sledeću godinu, i ubeđen sam da ćemo po tom pitanju napraviti dobar posao."


Ukoliko želi titulu sledeće godine, Ferari najpre mora popraviti pouzdanost pogonske jedinice. Nesporno je da motor ima snage, možda najviše od svih na gridu, ali česti kvarovi, a zatim i kazne zbog promena motora moraju da se smanje. Sledeće u čemu Ferari mora da napreduje je upravljanje gumama, jer su ove sezone često imali dosta problema sa gumama, naročito nedeljom na trkama. Takođe, strategija na trkama je nešto čime Ferari mora ozbiljno da se pozabavi – suviše puta ove godine su dozvolili sebi da izgledaju poput amatera po tom pitanju.


Poslednje, ali nikako najmanje važno, jeste da Šarl Lekler mora da odstrani greške iz svojih trka. Teško je očekivati da to može potpuno da eliminiše, ali ne bi smele da mu se dešavaju greške poput one iz Francuske, kada je sopstvenom greškom "izbio" sebi pobedu iz ruku. Ove godine nismo gledali borbu za titulu između Maksa i Leklera do poslednje trke, kao 2021. godine između Ferstapena i Hamiltona, i verujemo da svaki navijač Ferarija želi da sledeće godine ne bude tako.


59 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page