top of page

Lekleru pobeda na Red Bul ringu

Šarl Lekler pobedio je na VN Austrije. Ferstapen osvojio drugo a Hamilton treće mesto. Saincu eksplodirao motor pred kraj trke.

Photo: Formula 1

Gledali smo sjajnu trku u Austriji! Lekler je došao do treće pobede u sezoni, i pete u karijeri, ali dan nije prošao bez problema za Ferari. Sainc je odustao desetak krugova pre kraja zbog kvara motora, taman kada se spremao da od Ferstapena preuzme drugo mesto.


Odmah na početku trke incident su imali Perez i Rasel. Čeko je na trenutak završio u šljunku, a Rasel je zbog incidenta dobio pet sekundi kazne. Perezov bolid je oštećen a trka kompromitovana, pa je pre kraja odustao.

Photo: Clive Rose/Getty Images/Red Bull Content Pool

Ferari je tempom parirao Red Bulu, Lekler je konstantno bio u DRS zoni Ferstapena, da bi ga posle par "pokazivanja u retrovizoru" i obišao. Maks je u 13. krugu otišao u boks, i na tvrdim gumama se vratio na 8. mesto. Oba Ferarija ostala su na stazi, i bilo je jasno da imaju drugačiju strategiju.


Lekler po tvrde gume odlazi u 27. krugu, i vraća se na stazu iza Ferstapena, sa osam sekundi zaostatka. Odmah za njim u boks odlazi i Sainc. Svežije gume omogućile su Lekleru da pet krugova posle boksa opet bude u DRS zoni, i da bez problema prestigne Ferstapena.


Ubrzo je i Sainc bio na pola sekunde iza Red Bulovog vozača, pa Ferstapen ide u boks. Ferari u 49. krugu u boks zove Leklera, a krug kasnije na promenu guma ide i Sainc. Lekler je brzo stigao i bez borbe prestigao Ferstapena, po treći put na trci. Istovremeno, Sainc se brzo približavao Maksu.

Photo: Bryn Lennon/Getty Images/Red Bull Content Pool

Izgledalo je da se Ferariju smeši dvostruka pobeda, ali je Saincu eksplodirao motor u 57. krugu , u trenutku kada se spremao da Ferstapenu preuzme drugo mesto. Dok su redari sklanjali Saincov bolid važilo je virtuelno vozilo bezbednosti – dvojica vodećih koriste situaciju da odu u boks po nove gume.


Odmah po nastavku Lekler timu prijavljuje problem sa papučicom gasa. Ferstapen u tom trenutku zaostaje skoro četiri sekunde ali ima vidno bolji tempo i polako smanjuje razliku. Iako se činilo da bi Leklerovi problemi mogli dati šansu Ferstapenu za pobedu, Ferarijev vozač je uspeo da do kraja trke da zadrži prvo mesto, i zasluženo slavi.


Aktuelni svetski šampion na kraju je bio drugi. Treće mesto pripalo je Hamiltonu, treći put za redom. Rasel je bio četvrti, a Okon peti. Odličnu trku imali su Hasovi vozači – Šumaher je završio na šestom a Magnusen na osmom mestu. Između njih dvojice našao se Noris. Bodove su još osvojili Rikardo na devetom i Alonso na desetom mestu.

Photo: Formula 1

Sledeća trka na rasporedu je za dve nedelje – idemo u Francusku, na stazu Pol Rikar.


44 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page