top of page

Matia Binoto - kraj jedne ere

Posle mnogo nagađanja, situacija je konačno jasna – Matia Binoto više nije šef Ferarija. Šta je postigao i šta ostavlja za sobom?

Photo: Formula 1

Ferari je zvanično objavio da od kraja ove godine Matia Binoto više neće biti šef F1 tima. Čovek koji je u Ferariju skoro 30 godina, i koji je u poslednje četiri sezone bio šef tima, podneo je ostavku. Zvanični sajt F1 tim je povodom objavio interesantnu rekapitulaciju svega šta je Binoto postigao za četiri sezone na mestu šefa Ferarija...

2019. godina – drugo mesto u šampionatu, tri pobede

Početkom januara 2019. godine iz Ferarija stižu vesti da Mauricio Arivabene više nije šef F1 tima Ferari, i da na njegovo mesto dolazi Matia Binoto. On je u timu od 1995. godine, i obavljao je različite poslove. U vreme Mihaela Šumahera radio je u odelenju za razvoj motora do 2013. godine, kada postaje šef tog odseka, a tri godine kasnije postaje tehnički direktor tima. Poslednju titulu Ferariju je doneo Raikonen, daleke 2008. godine, i dolazak novog šefa tima ne menja cilj italijanskog tima – povratak na šampionski kolosek.

Pre promocije na mesto šefa tima, Binoto je bio zadužen za razvoj motora i šasije. U njegovu korist išla je činjenica da je dugo u timu, da poznaje ljude i da zna kako tim funkcioniše. Sezona 2019. nije loše počela – prvi startni red za Ferari (Fetel i novi vozač u timu Lekler), na drugoj trci sezone u Bahreinu, pokazuje da bolid SF90 ima potencijala. Pobeda je dugo izmicala, ali je Ferari konstantno bio na podijumu, i pred letnju pauzu bili su drugi, iza Mercedesa.


Povratak na staze posle "letnjeg raspusta" konačno donosi pobedu – novajlija Lekler pobeđuje najpre u Belgiji, a odmah zatim i u Monci, i tifozi su bili na sedmom nebu. Stvari za Ferari izgledaju još povoljnije nakon naredne trke u Singapuru, gde Ferari posle više od dve godine uzima dvostruku pobedu. Iako do kraja sezone više nije bilo pobeda, moglo se slobodno reći da je Matia Binoto imao sasvim solidnu prvu sezonu u "vrućoj stolici", što mesto šefa F1 tima Ferari svakako jeste.

Photo: Formula 1

Govoreći o sezoni za vreme zimske pauze, Binoto je rekao: "Bila je ovo intenzivna sezona, imali smo mnogo posla. Restrukturirali smo i reorganizovali tim, i trudili smo se da konstantno unapređujemo bolid. Mislim da smo u tome i uspeli, barem delom. Nemamo šta veliko da menjamo za sledeću godinu, sve je stvar iskustva. Od početka govorim da smo mi mlad tim, pogotovo na glavnim pozicijama, i još uvek učimo."


2020. godina – šesto mesto u šampionatu, tri podijuma

Prva sezona prošla je sasvim dobro, a u drugoj su Binota čekali prvi pravi izazovi, kako na stazi tako i van nje. Problemi koje je izazvala pandemija korona virusa nisu bili jedini koji su mučili Ferari – mnogo je pitanja bilo o odnosima unutar vozačke postave, i mesta i uloge četvorostrukog šampiona Fetela naspram Ferarijeve nove nade, mladog Leklera.


Pre početka sezone 2019. Matia Binoto je jasno rekao da je Fetel prvi vozač tima, vozač sa iskustvom, čovek koji je već dugo u Ferariju i koji je pobeđivao za Ferari. Nova sezona donela je vidno promenjenu retoriku po tom pitanju – Binoto je izjavio da je Lekler sada godinu dana iskusniji, i da će obojica imati isti tretman, odnosno da će moći da se trkaju. Nekoliko meseci posle te izjave, zvanično je potvrđeno da će na kraju 2020. godine Sebastian Fetel otići iz Ferarija, jer se nisu dogovorili oko novog ugovora.

Photo: Formula 1

Binoto je tada rekao: "Odluku smo doneli zajednički sa Sebastianom, i obe strane smatraju da je tako najbolje za sve. Nije bilo lako doneti takvo rešenje, posebno kada se imaju u vidu kvaliteti Fetela i kao vozača i kao ličnosti. Nema posebnog razloga zašto smo tako odlučili, osim obostrane vere da je došlo vreme da svako ide svojim putem, kako bi postigli željene ciljeve."


Bila je to svakako krupna i teška odluka koju je Binoto doneo, jer lišiti se usluga šampiona kakav je Fetel u korist mladog i relativno neiskusnog Karlosa Sainca, nije jednostavno. Posebno u sezoni koja je za Ferari bila više loša nego dobra, i koja će ostati zapamćena po tajnom dogovoru koji su FIA i Ferari postigli povodom skandala sa pogonskom jedinicom italijanskog tima.


Bolid SF1000 nikako nije bio dorastao konkurenciji – drugo mesto Leklera u Austriji bio je najbolji rezultat te 2020. godine. Ferari je sezonu završio na šestom mestu u plasmanu konstruktora, što je bio najlošiji rezultat italijanskog tima u poslednjih 40 godina.


2021. godina – treće mesto u šampionatu, pet podijuma

"Prošla godina bila je razočaranje. Znamo da ne možemo ponovo biti tako loši, i znamo da moramo mnogo bolje u 2021. godini. Mislim da se tu radi o mentalitetu – tima, vozača i naravno šefa tima. Svestan sam odgovornosti, i ne osećam pritisak već odgovornost, ali i ponos. Jednostavno, moramo bolje" – tako je govorio Binoto pred početak sezone 2021.


Iako je bolid Ferarija za sezonu 2021. bio korak unapred u poređenju sa bolidom iz prethodne godine, i dalje je bio daleko od Mercedesa i Red Bula, koji su vodili bitku za titule te 2021. godine. Znajući da neće biti u trci za šampionat, Binoto i Ferari rano su doneli odluku da se fokusiraju na bolid za sezonu 2022, na nova pravila pravljena da radikalno promene Formulu 1.


Dok je vođena bitka između Red Bula i Mercedesa, Ferari se bacio na razvoj bolida za iduću godinu, ne brinući mnogo o rezultatima. To je Ferariju u drugoj polovini sezone omogućilo da donese značajnu nadogradnju pogonske jedinice. Ona je služila da se stekne iskustvo za bolid koji je tek trebalo da bude napravljen, i prvi rezultati su bili ohrabrujući.

Photo: Formula 1

Kao i prethodna godina, i 2021. je prošla bez pobede za Ferari, ali su i Lekler i Sainc konstantno osvajali poene, što je na kraju donelo treće mesto u konstruktorskom šampionatu. Pošto je bio "van svetala glavne pozornice" koju su zauzeli Mercedes i Red Bul, Ferari je imao priliku da odahne i da se pregrupiše, te da se spremi za novu eru Formule 1, koja je dolazila sa novim tehničkim pravilima.


"Nismo sebi postavili cilj da budemo treći. To mesto je došlo kao rezultat napora da dobro radimo kao tim. Ohrabrujuće je što smo treći, jer je to jednostavan dokaz da smo napredovali i da idemo u dobrom smeru", rekao je Binoto po završetku sezone.


2022. godina – drugo mesto u šampionatu, četiri pobede

Posle dve godine tavorenja, Ferari je na početku ove sezone istakao kandidaturu za najviši plasman. Predsezonski testovi prošli su dobro, a start sezone nije mogao biti bolji – dvostruka pobeda Ferarija na prvoj trci u Bahreinu, "začinjena" odustajanjem oba Red Bula zbog tehničkih problema. Na trci u Saudijskoj Arabiji vozači Ferarija bili su drugi i treći, a zatim sledi pobeda Leklera u Australiji (uz odustajanje Ferstapena). Činilo se da su Binoto i Ferari najbolje uradili posao sa novim pravilima, a tifozima je krenula da se priviđa toliko dugo čekana titula svetskog šampiona.

Izgledalo je da je cilj koji je Binoto postavio 2019. godine kada je preuzeo Ferari na dohvat ruke. Međutim, posle sjajnog starta usledio je svojevrsni sunovrat, i nade u titulu polako ali sigurno su izbledele. Problemi sa pouzdanošću bolida, strateške i vozačke greške učinile su da Ferari izgubi dah, dok je istovremeno Red Bul uhvatio zamah, i nije ga ispuštao do kraja. Ferari u drugoj i trećoj sezoni Binotove "vladavine" nije imao konkurentan bolid, a kada je konačno napravljen bolid za pobede, titula je izmakla iz mnoštva drugih razloga.

Photo: Formula 1

Kada je postalo jasno da Ferarijeva kola definitivno "idu nizbrdo" i da od uspeha u sezoni nema ništa, postavilo se pitanje šta će dalje biti sa timom? Sa jedne strane, Ferari je postao konkurentan, ali sa druge strane, olako je prokockao veliku šansu. Već pre finala sezone u Abu Dabiju pojavili su se nagoveštaji da su Binotovi dani u Ferariju "odbrojani". Italijanski, ali i svetski mediji, sve su češće i više pisali o smeni, licitiralo se ko će biti naslednik.


Ferari je odmah glasine o smeni Binota odbacio kao "potpune besmislice" i dao mu punu podršku da nastavi sa poslom. Ipak, pokazalo se da u Binotovom slučaju vredi ona narodna "gde ima dima ima i vatre" – svega dve nedelje nakon podrške koju je dao šefu tima, Ferari je zvanično saopštio da je Binoto podneo ostavku i da krajem godine napušta Maranelo.

"Odlazim iz kompanije koju volim, čiji sam deo bio 28 godina. Iskreno sam uveren da sam učinio sve što je bilo u mojoj moći da ostvarim postavljene ciljeve. Ostavljam iza sebe snažan tim, tim koji raste i napreduje. Tim koji je spreman za najviše ciljeve, tim kome želim sve najbolje u budućnosti. Mislim da sam napravio pravu stvar ma koliko odluka o tome bila teška za mene", rekao je Binoto opraštajući se od Ferarija.

Photo: Formula 1

Dakle, kralj je mrtav, živeo kralj! Samo, još uvek ne znamo ko će biti novi "kralj" u Ferariju, a to bi trebalo da saznamo do kraja ove godine.

97 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page