top of page

Meklaren je izmenio način dizajniranja bolida

Updated: Feb 14, 2022

Andreas Zajdl objasnio je šta se sve promenilo u izradi novog bolida zbog ograničenja budžeta.


Ova sezona označava početak nove tehničke ere za F1 nakon značajne promene pravila, primoravajući timove da izmene svoje postojeće procese. Dodatni izazov je bilo prisustvo ograničenja budžeta, koje je uvedeno prošle godine na 145 miliona dolara, a ove godine će pasti na 140 miliona.


Bolid za 2022. je prvi koji je u potpunosti dizajniran u skladu sa ograničenjem budžeta. Uoči predstavljanja novog Meklarena, direktor tima Andreas Zajdl objasnio je kako je uticaj ograničenja budžeta doveo do toga da svaki proces bude izmenjen u dizajnu i proizvodnji MCL36.

„Veliki izazov za ovu sezonu bio je razvoj potpuno novog automobila u skladu sa novim tehničkim pravilima. Uporedo sa ograničenjem troškova koje je bilo na snazi prvi put prošle godine“, objasnio je Zajdl.

„To je značilo da moramo dosta da ispitujemo. Mnogo stvari na koje smo navikli iz prošlosti u pristupu, u smislu proizvodnje delova i dizajna morali smo da menjamo. To smo radili da bi proizvodnja bila jednostavnija, na primer korišćenjem jeftinijih materijala gde je to moguće. Došlo je do velikog preispitivanja u pogledu broja delova koje želite da proizvedete." Meklaren je promenio svoj pristup proizvodnji delova, odlučivši se za štedljiviji pristup kako bi imao veću fleksibilnost za nadogradnju. Tim planira da donese paket nadogradnji za prvu trku godine u Bahreinu nakon predsezonskih testova.

38 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page