top of page

Odobren novi format sprint trka

Komisija Formule 1 i Svetsko veće motosporta odobrili su novi format sprint trka za 2023. godinu.

Tri dana pred trku u Azerbejdžanu, Komisija Formule 1 i Svetsko motosport veće su odobrili promenu formata sprint trke - od Bakua će sprint praktično biti trka za sebe. Konkretno, to znači da ćemo ove godine u vikendima kada je predviđeno održavanje sprint trke petkom gledati prvi trening i potom kvalifikacije za nedeljnu, glavnu trku.


Subotom će se umesto drugog treninga voziti posebne kvalifikacije za sprint (na isti način kao i redovne kvalifikacije ali sa kraćim trajanjem rundi - Q1 u trajanju od 12 minuta, Q2 od 10 minuta i Q3 u trajanju od 8 minuta). Specifičnost ovih kvalifikacija je i obavezno korišćenje novih guma u svakoj rundi - u Q1 i Q2 rundi vozači će voziti na srednje tvrdim gumama, a u Q3 na mekim gumama. Posle kvalifikacija sledi sprint trka, u dužini od 100 kilometara, sa nepromenjenim sistemom bodovanja.


Važno je napomenuti da su Komisija Formule 1 i Svetsko motosport veće doneli još jednu, potencijalno veoma važnu odluku koja će biti na snazi samo ove godine - umesto dosadašnje tri pogonske jedinice, timovi će ove godine imati pravo da koriste četiri pogonska sklopa (motor sa unutrašnjim sagorevanjem, turbo, MGU-H i MGU-K).


Poštovani čitaoci, ako ste zadovoljni radom redakcije, podržite nas jednokratnom donacijom na Pay Palu ili mesečnim članstvom na Patreonu. Uz visoke profesionalne standarde svakodnevno donosimo vesti, analize, izveštaje sa trkačkih vikenda i intervjue sa aktuelnim vozačima Formule 1. Vaše donacije omogućavaju nam da proizvodimo nove i kvalitetne sadržaje, pomažu nam da unapredimo sajt i pružimo još bolju uslugu - naš sadržaj je besplatan i uvek će biti!
133 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page