top of page

Oproštaj od Fetela

Trka u Abu Dabiju biće poslednja u F1 karijeri Sebastiana Fetela, četvorostrukog šampiona.

Photo: Formula 1

Posle 299 trka, i današnjeg nastupa u Abu Dabiju, Sebastian Fetel povlači se iz F1. Kada se ugase svetla na stazi Jas marina, F1 grid će ostati bez čoveka koji je ostvario 53 pobede, 57 pol pozicija i osvojio četiri titule šampiona sveta. Iako smo za Fetelovo povlačenje znali i ranije, poslednja trka sezone poslužila je mnogim vozačima da se oproste od Fetela. Zvaničan F1 sajt izdvojio je mišljenja nekih vozača na tu temu...


Fernando Alonso

"Biće čudno bez njega sledeće godine, posebno na prvoj trci. Mnogo toga veže nas dvojicu kroz proteklih 15 godina. Nekada smo se borili za šampionske titule, nekada za sedmo mesto. Uživali smo u bitkama, i poštovali jedan drugog maksimalno. Moja karijera će uvek biti povezana sa Sebovom, jer smo se borili u verovatno najboljim godinama naših karijera. Bez obzira što su ishodi borbi bili u njegovu korist, mislim da će njegovo i moje ime zauvek ostati povezano."

Photo: Formula 1

Luis Hamilton

"Bio je uvek "smetnja", imali smo sjajne borbe. Mislim da će se Seb jednom vratiti, većina vozača se vrati pre ili kasnije, mislim da će se i on vratiti. Prihvatam činjenicu da je ovo njegova poslednja trka, ali mislim da je to samo za sada, jer ponavljam, mislim da će se vratiti. Formula 1 ima način da vas "uvuče" nazad, mislim da će se to desiti i njemu."


Daniel Rikardo

"Od trenutka kada je najavio da se povlači, mnogo su me pitali o njemu, ne samo mene, verujem i druge vozače. O Sebu mogu da kažem samo dobre stvari. Seb je pre svega sjajna osoba, mnogo je učinio za mene lično. On je čovek koji brine o mnogo stvari, o našem sportu, o vozačima. Nema spora da je i sjajan takmičar, neko ko je uvek hteo više i još bolje. Sećam se 2013. godine kada je pobedio na svim trkama u drugom delu sezone - ni tada nije bio sasvim zadovoljan, jer hteo je da pobeđuje sa većom razlikom, da "uništi" konkurenciju. Tome jednostavno morate da se divite i da to poštujete."

Photo: Formula 1

Esteban Okon

"Sebastian je četvorostruki šampion, i ne treba dalje pričati o tome šta je učinio u sportskom smislu. On je svakako mnogo više od toga, ono što je činio van staze je mene impresioniralo. Zauzimao se za vozače uvek i u svakoj prilici, naročito po pitanjima bezbednosti, ali je isto tako zauzimao ispravan stav i po pitanjima koja muče sve nas kao civilizaciju. Na neki način bio je očinska figura vozačima i ja se nadam da će ostati blizak Formuli 1 u budućnosti, jer nam trebaju ličnosti kao što je on."


Šarl Lekler

"Seb je bio neverovatan po sportskim ostvarenjima, ne treba trošiti reči o tome. Ali ono što ga izdvaja je njegova sjajna ličnost i karakter. Dok sam još bio u F2, radio sam za Ferari u simulatoru, što nije lako jer je to težak i zamoran posao. Nisam pomišljao na to da bi Seb mogao da zna niti da ga zanima šta ja radim. Jednog dana dobio sam pismo od njega, u kome se zahvaljuje na teškom i napornom radu u simulatoru, i ne mogu da vam opišem koliko mi je to značilo! Kada smo postali timske kolege, mnogo stvari me je naučio. Imali smo nas dvojica napetih trenutaka na stazi, ali naš odnos van staze szbog toga se nije promenio. Sebastian je uvek bio tu za mene, kad god mi je trebalo, kad god mi je bilo teško. U Formuli 1 uvek postoji konkurencija i unutar tima, ali Seba to nije nikada sprečilo da mi se nađe u momentima krize. Mnogo će nam nedostajati. Znam da će uživati u vremenu van F1, i da će naći nešto što će ga činiti srećnim."

Photo: Formula 1

Pjer Gasli

"Neću da lažem, bilo je teško trkati se sa njim, uvek je bilo teško! Imam mnogo poštovanja prema Sebu kao vozaču, a još više prema njemu kao čoveku. Ono što je postigao u F1 je fantastično, jedan je od pet najuspešnijih vozača svih vremena. Ali ono što je uradio mimo staza i trkanja, takođe zaslužuje veliko poštovanje. Uvek se zalagao za prave vrednosti, i uvek je ostavljao pozitivan utisak na ljude u padoku, i na mene lično. Mnogo sam mu zahvalan za savete koje mi je dao pre nego što sam ušao u Formulu 1, zaslužuje veliko poštovanje."


Aleks Albon

"Sebastian je pre svega neko na koga se ugledate. Njegova ostvarenja na stazi su neverovatna, ali kad pomislite na njega, osećate da je on mnogo više od samo vozača i šampiona. Ono što je činio van staze je inspirativno mnogima, a naročito mladima. Uvek je mislio šire i obuhvatnije, on je neko na koga se lako ugledati, pored toga što je fantastičan vozač. Sećam se, imao sam 12 ili 13 godina, Helmut Marko je samo o njemu pričao, bio je njegov najveći navijač. Kada sam pobedio u jednoj karting trci, Marko mi je samo rekao "i Seb je pobedio na toj istoj trci". Seb je imao važnu ulogu u mom životu, kao neko na koga treba da se ugledam."

Photo: Formula 1

26 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page