top of page

Perezu pol pozicija na VN Saudijske Arabije

Serhio Perez prvi put u karijeri osvojio pol poziciju.

Photo: Formula 1

Ista meta, isto rastojanje – tako bi se u najkraćem mogao opisati sadržaj trećeg treninga za VN Saudijske Arabije. Opet su glavnu reč vodili Ferari i Red Bul, opet je Lekler bio za nijansu brži od Ferštapena, samo su na današnjem treningu, u poređenju sa jučerašnjim, Perez i Sainc zamenili mesta. Valja svakako dodati da danas pre treninga nije bilo raketnih napada na obližnju rafineriju nafte, kao što je to bio slučaj juče. Pažnje vredna je i činjenica da među deset najbržih na treningu nema ni jednog vozača čiji bolid pokreće Mercedesov agregat – najbolji među tim vozačima na treningu je bio Hamilton na 11. mestu, sa skoro sekundu zaostatka za vodećim Leklerom.

Photo: Formula 1

Kvalifikacije Q1 – Najveće iznenađenje prvog dela kvalifikacija za VN Saudijske Arabije svakako je eliminacija Luisa Hamiltona. Mercedesov vozač nikako nije uspevao da pronađe brzinu niti balans bolida, pa je prvi deo kvalifikacija završio kao prvi koji nije uspeo da se plasira u nastavak. Ono što još više zabrinjava jeste činjenica da je od klupskog kolege Rasela bio sporiji gotovo sedam desetinki sekunde. Pored Hamiltona, u Q2 deo kvalifikacija nisu se plasirali još i Albon, Hulkenberg, Latifi i Cunoda. Latifi je imao incident, i završio je pored staze, a Cunoda je još na početku prvog dela kvalifikacija imao tehničkih problema sa bolidom, tim ga je pozvao u boks i mladi japanski vozač više se nije vraćao na stazu.

Photo: Formula 1

Q2 – Drugi deo kvalifikacija doneo je okršaj između Ferarija i Red Bula. Šarl Lekler je na koršćenim mekim gumama postavio vreme 1:28.883, a u stopu su ga sledili Perez i Ferštapen, obojica unutar svega 6 stotinki zakašnjenja, dok je Sainc kasnio jednu i po desetinku sekunde. Vozači su se taman pripremali za drugi pokušaj postavljanja najboljeg vremena na nekih pet minuta da kraja, kada je stravičan incident imao Mik Šumaher u Hasu. U krivini broj 13 izgubio je kontrolu nad bolidom, i velikom silinom udario u zaštitnu ogradu bokom svog bolida. Trening je odmah prekinut, medicinsko vozilo i kola hitne pomoći su izašli na stazu. Šumaher je najpre prebačen u medicinski centar, a odatle dalje helikopterom do bolnice. Posle dugog prekida, trening je nastavljen, a najbolje vreme u Q2 postavio je Sainc 1:28:686. Iza njega našli su se Lekler, Perez i Ferštapen. U Q3 deo kvalifikacija nisu se plasirali Noris, Rikardo, Džou, Šumaher i Strol.

Photo: Formula 1

Q3 – Svih deset vozača izašli su na stazu odmah, i posle prvog stinta, na vrhu poretka bio je Karlos Sainc u Ferariju. Pratili su ga Lekler i Serhio Perez. Ferštapen je imao prilično loš krug, i u tom trenutku bio je tek osmi. Tri minuta do kraja kvalifikacija, vozači su ponovo bili na stazi, u poslednjem pokupaju da poboljšaju svoja vremena. Oba Ferarija su delovala veoma dobro, samo je ovoga puta Lekler bio brži od Sainca, i postavio je najbolje vreme do tog trenutka 1:28.225, dve desetinke bolje od klupskog kolege. Činilo se da će Lekler osvojiti pol poziciju za trku, ali ga je u tome sprečio Serhio Perez, koji je fantastičnom vožnjom uspeo da pretekne Leklera za svega 25 stotinki, i zabeleži svoju prvu pol poziciju u karijeri! Ferštapen je u poslednjem pokušaju popravio vreme iz prvog stinta, bio je 59 stotinki sporiji od Sainca i sutra će startovati sa četvrtog mesta na gridu. Okon je osvojio peto startno mesto, sa zaostatkom od gotovo 9 desetinki za vodećim. Iza njega su se redom plasirali Rasel, Alonso, Botas, Gasli i Magnusen.

Photo: Formula 1

Trka za VN Saudijske Arabije na stazi Džeda na rasporedu je sutra od 19 časova po našem vremenu.


17 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page