top of page

Pireli potvrdio dodatne testove guma

Pireli je saopštio da će u decembru ove i februaru sledeće godine održati dodatna testiranja guma za sezonu 2023.

Photo: Pirelli Media

Postsezonski test guma u Abu Dabiju trebalo je da bude poslednje pojavljivanje bolida Formule 1 na stazi ove godine. Ipak, iz Pirelija je saopšteno da će biti još tri dodatna testa u ovoj godini, kao i dva testiranja početkom februara sledeće godine.


Najpre će Alfa Romeo na stazi Pol Rikar testirati gume za kišu 3. i 4. decembra, a onda će u Fioranu, 6. i 7. decembra, Ferari testirati iste gume. Sledi test 14. i 15. decembra na stazi Portimao gde će Alfa Tauri testirati gume za suvo. Početkom februara iduće godine na redu su još tri testa. Najpre će Mercedes 1. i 2. februara na stazi Pol Rikar testirati gume za suvo. Odmah zatim, 3. i 4. februara na istoj stazi, test guma za kišu će odraditi Alfa Tauri. Poslednji test na redu je 7. i 8. februara, kada će na stazi Herez gume za suvo testirati Mercedes i Aston Martin.

Mario Isola, šef Pirelija, objasnio je otkud i zašto dodatni testovi guma: "Shvatili smo da je sa kalendarom za ovu i sledeću godinu nemoguće organizovati testove koje treba da uradimo. Jedna ideja je bila da koristimo drugi trening, kao što je učinjeno u Ostinu i Meksiku, a druga opcija su bili testovi van sezone. Prema pravilima, bolide iz 2022. godine možemo koristiti do 15. decembra ove godine, i od 1. februara do prve trke sledeće godine. Testovi ne smeju biti poligon za razvoj bolida za sledeću godinu, i to će kontrolisati FIA", rekao je Isola.

28 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page