top of page

Potvrđena nova pravila za 2026

FIA je zvanično potvrdila nova pravila o pogonskim jedinicama koja stupaju na snagu 2026. godine.

Photo: Formula 1

FIA Svetsko veće za motosport usvojilo je nova pravila o pogonskim jedinicama koja će se primenjivati od 2026. godine. Kao što je bilo najavljivano, motori ostaju V6 turbo zapremine 1.6 litara i snage 400 kW. Generator toplotne energije (MGU-H) više neće biti deo pogonske jedinice, dok će sistem obnove energije (ERS) isporučivati 350 kW.


Agregati će koristiti 100% održivo gorivo, a protok goriva biće ograničen energijom, a ne masom ili zapreminom. Vozač će na raspolaganju imati po tri motora, turbopunjača, izduvna sistema, baterije i generatora kinetičke energije (MGU-K). Od 2027. godine će poslednje dve komponente biti ograničene na dva primerka.

Osim pravila za motore, potvrđena su i nova pravila za podove bolida. FIA će od trke za VN Belgije meriti nivo vertikalnih oscilacija bolida (poskakivanje), a uz to se uvode nova pravila o stabilnosti centralnog dela poda. Od sledeće godine imaćemo dodatna pravila za suzbijanje poskakivanja bolida.

Radi se o podizanju ivica poda za 15 milimetara, podizanju visine grla difuzora i povećanju stabilnosti ivice difuzora. Biće uveden i dodatni senzor koji bi trebalo da efikasnije i tačnije prati nivo vertikalnih oscilacija bolida.


Sledeća godina donosi promene i kada je rol bar u pitanju – radi se o konstrukciji rol bara, a biće uvedeni i dodatni testovi te važne bezbednosne komponente na bolidima. Promene je inicirao incident koji je Džou imao u Sliverstonu.


Više informacija o novim pravilima moći ćete da dobijete iz osvrta Martina Nađa.

119 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page