top of page

Povećana minimalna težina bolida

Ograničenje minimalne težine bolida za 2022. ponovo je povećano za još 3kg.


Nakon brojnih pritužbi većine timova na težinu bolida, FIA je izdala nove tehničke propise - minimalna težina bolida povećana je za još 3kg. Bolid zajedno sa vozačem sada ne sme biti lakši od 798kg. Novi automobili biće značajno teži od svojih prethodnika, čak 46kg.


Prelaskom na 18-inčne gume i zahtevima za povećanje bezbednosti bolida, povećala se i njegova težina. Zbog ograničenja budžeta timovi se susreću sa velikim izazovom - smanjenje težine je skupo i veoma zahtevno. Šefovi timova složili su se da je ova promena dobar kompromis za sve.


"Za nas je deo takmičenja da smanjimo težinu. Povećanje težine nikada nije dobro za brzinu i za sport. Mislim da je ovo dobro rešenje ali treba da se trudimo da u budućnosti smanjimo težinu, ne da je povećamo", rekao je Toto Volf.


Valja napomenuti da su Alfa Romeo i Meklaren jedini timovi koji su se uspeli približiti granici od 795kg pre ovog povećanja. Meklaren je navodno imao samo nekoliko kilograma "viška", dok je Alfa Romeo navodno uspeo napraviti bolid koji je tačno na granici. Smatra se da je ključ Alfinog uspeha kratko međuosovinsko rastojanje i dobro spakovana pogonska jedinica i menjač .77 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page