top of page

Red Bul kažnjen za prekoračenje budžeta

FIA je kaznila Red Bul sa 7 milona dolara i 10% manje vremena u vazdušnom tunelu zbog prekoračenja budžeta.

Photo: Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool

FIA i Red Bul postigli su "Sporazum o priznatom prekršaju" finansijskog pravilnika – tim je priznao krivicu, i zbog novčano je kažnjen sa 7 miliona dolara, dok je sportski deo kazne 10% manji koeficijent za dozvoljene CFD testove i testove u vazdušnom tunelu. Red Bul je prekoračio prošlogodišnji limit budžeta od 118.036.000 funti za 1.864.000 funti, odnosno za 1.6%, što je ispod granice manjeg prekršaja koja iznosi 5%. FIA je izdala zvanično saopštenje u kome se, između ostalog, kaže:


"Administracija za ograničenje budžeta uzela je u obzir da je Red Bul Rejsing bio kooperativan tokom revizije i da je dostavljao informacije i dokaze kada je to od njih traženo. Ovo je prva godina pune primene finansijskog pravilnika, veoma kompleksnog seta pravila kojima su takmičari morali da se prilagode. Pošto nema dokaza da je RBR u bilo kom trenutku delovao u lošoj nameri, nepošteno ili na prevaran način, niti je namerno sakrivao informacije od Administracije, ponuđen je "Sporazum o priznatom prekršaju". Red Bul Rejsing je sporazum prihvatio."


Red Bul novčanu kaznu mora da plati u roku od 30 dana od postignutog sporazuma, a ograničenja koja se tiču testiranja važiće u narednih godinu dana. S obzirom da je Red Bul osvojio šampionat konstruktora ove godine, u 2023. godini bi trebalo da ima 70% vremena za testove u vazdušnom tunelu. Kada se primeni kazna od 10% umanjenja tog vremena, Red Bul će za rad imati 63.0% vremena.

45 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page