top of page

Red Bul predstavio bolid za 2023

Red Bul je predstavio bolid za sezonu 2023, ali vest dana je potvrđena saradnja sa Fordom od 2026. godine!

Photo: Formula 1

Red Bul je u Njujorku predstavio RB19, bolid sa kojim će u 2023. godini pokušati da odbrani titulu šampiona u obe konkurencije. Ipak, predstavljanje bolida "zasenila" je informacija saopštena na prezentaciji – Red Bul i Ford su potvrdili da će biti partneri od 2026. godine! Čuveni američki proizvođač i austrijski tim će zajednički proizvoditi motore pod imenom "Red Bull Ford Powertrains". Kako je rečeno, saradnja neće biti samo marketinške prirode, pošto će Ford biti uključen u celokupan razvoj pogonske jedinice. Saradnja će trajati barem do 2030. godine, a iste pogonske jedinice koristiće i tim Alfa Tauri.


"Mnogo je benefita koje možemo dobiti u saradnji sa iskusnim proizvođačem kao što je Ford. To nas, kao nezavisne proizvođače motora, stavlja u dobru poziciju u odnosu na konkurenciju", rekao je šef Red Bula Kristian Horner na prezentaciji.


Džim Farli, izvršni direktor Forda, rekao je da se Ford raduje povratku u Formulu 1 i saradnji sa Red Bulom. "Naš povratak u Formulu 1 kroz saradnju sa Red Bulom se u potpunosti uklapa u smer naše kompanije – sve više električna, softverski definisana, moderna vozila i iskustva. F1 će za Ford, što se troškova tiče, biti efikasna platforma za inovacije, razmenu ideja i tehnologija, kao i za povezivanje sa desetinama miliona novih kupaca".

Photo: Twitter @redbullracing

Kada je reč o RB19 bolidu, on je u Njujorku predstavljen u standardnoj Red Bulovoj kolornoj kombinaciji. Vredi istaći da će na tri američke trke, u Majamiju, Ostinu i u Las Vegasu, kolornu kombinaciju za bolid dizajnirati fanovi, kroz takmičenje koje će Red Bul organizovati.


156 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page