top of page

Štajner: Ne treba "obuzdavati" Red Bul

Ginter Štajner, šef tima Has, kaže da Formula 1 ne bi trebalo da menja pravila i tako pokuša da "obuzda" trenutnu dominaciju Red Bula.

Nova sezona, stara priča – tako najkraće može da se opiše dominacija Red Bula u prve tri trke sezone 2023. Dve ubedljive pobede Ferstapena i jedna Pereza samo su podgrejale priču da bi rukovodstvo Formule 1 trebalo da uradi nešto kako bi učinilo šampionat neizvesnim. Ginter Štajner, šef tima Has, ne slaže se sa takvim ocenama, i kaže da ne treba "obuzdavati" Red Bul promenom pravila. Po njegovom mišljenju, integritet sporta mora imati prednost nad željom ljubitelja F1 da gledaju naizvesnije takmičenje.


"Sport mora da bude glavna stvar o kojoj treba voditi računa. Razumem želju publike i ljubitelja F1 za predstavom ali mislim da sport i integritet moraju biti važniji. Imamo trenutno na vrhu borbu timskih kolega, ako mene pitate to je odlična predstava. Ne bi trebalo menjati pravila kako bi se ostalim timovima omogućilo da stignu Red Bul – imaju veliku prednost, to je jasno, ali mislim da ne mogu da je zadrže u preostalih 20 trka. Ne bi bilo dobro kažnjavati ih zato što su uradili posao bolje od svih", rekao je Štajner.


Dodao je da će se u sezoni sigurno osetiti kazna za Red Bul iz prošle godine, i da je ubeđen kako će ostatak karavana nači način da smanji prednost. "Svi rade na tome da unaprede bolide, svi rade na tome da saznaju kako je Red Bul došao do prednosti, i da onda kopiraju njihovo rešenje ili da urade nešto slično. Ne treba zaboraviti da oni imaju i kaznu, i uveren sam da će se ona osetiti tokom sezone", zaključio je šef Hasa.


Poštovani čitaoci, ako ste zadovoljni radom redakcije, podržite nas jednokratnom donacijom na Pay Palu ili mesečnim članstvom na Patreonu. Uz visoke profesionalne standarde svakodnevno donosimo vesti, analize, izveštaje sa trkačkih vikenda i intervjue sa aktuelnim vozačima Formule 1. Vaše donacije omogućavaju nam da proizvodimo nove i kvalitetne sadržaje, pomažu nam da unapredimo sajt i pružimo još bolju uslugu - naš sadržaj je besplatan i uvek će biti!
113 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page