top of page

Vahe: Novi bolidi biće mnogo brži na pravcima

Updated: Feb 14, 2022

Tehnički direktor Red bula Pjer Vahe kaže da će bolidi za novu sezonu na pravcima biti znatno brži.Na zvaničnoj prezentaciji novog RB18 Vahe je govorio o pojedinim karakteristikama novih bolida. Jedna od stvari koju je posebno istakao je da bi bolidi za 2022. trebali biti znatno brži na pravcima od prošlogodišnjih.

Francuz pojašnjava kako će promena pravila uticati na ponašanje novih bolida. On je rekao da novi tehnički pravilnik zahteva od timova da proizvedu bolid sa većom količinom aerodinamičkog potiska koji se proizvodi na podnici (efekat tla). To bi trebalo da dovede do značajnog smanjena otpora vazduha, što automatski povećava maksimalnu brzinu bolida. Takođe je naglasio da će nova pravila uticati na mehaničko prijanjanje, a kako kaže, jedan od većih izazova biće razumevanje novih 18-inčnih guma.

„ Zbog povratka koncepta efekta tla možemo proizvesti znatno veću količinu aerodinamičkog potiska preko podnice. Za razliku od prethodnih godina kada je većina potiska dolazila sa prednjeg i zadnjeg krila. Nema sumnje da će to imati značajan uticaj na mehaničko prijanjanje kao i na smanjenje aerodinamičkog otpora. Stoga, ovi bolidi bi na pravcima trebali biti znatno brži od svojih prethodnika“ – navodi on.

19 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page