top of page

Zanimljive brojke iz Japana

Posle trke u Japanu, zvanični sajt Formule 1 predstavio je interesantne činjenice i podatke o trci na legendarnoj Suzuki.

Photo: Dan Mullan / Getty Images / Red Bull Content Pool

Drugu trku za redom kiša je igrala važnu ulogu u trci. Za razliku od trke u Singapuru, Ferstapen je u Japanu pobedio i postao svetski prvak, drugi put uzastopno. Postoji u tome sličnost između Maksa i Alonsa, a zvaničan sajt Formule 1 daje pregled i drugih zanimljivih podataka o trci u Japanu...


Poslednji put pre Ferstapena na stazi Suzuka titulu šampiona osvojio je Sebastian Fetel 2011. godine. Maksova 12. pobeda u sezoni, ostvarena u Japanu, dovodi ga na samo jedan trijumf od rekordnih 13 pobeda u sezoni, postavljen od strane Šumahera 2004. godine i Fetela 2013.


Ferstapenova pobeda u Suzuki je 32. pobeda u F1 karijeri, čime se izjednačio sa Alonsom. To je prva pobeda Red Bula na legendarnoj stazi u hibridnoj eri F1. Maks nikada pre na trkama koje je vozio na Suzuki nije vodio u trci, do ove godine.


Prvo mesto Ferstapena i drugo Pereza u Japanu je peta dvostruka pobeda Red Bula u sezoni, najviše što je tim ikada do sada postigao. Serhio Perez je u Japanu ostvario dvostruki uzastupni podijum prvi put od Monaka i Azerjbedžana. Nikada ranije Meksikanac nije u Suzuki bio među šest najboljih - tri puta do sada je bio sedmi.

Photo: Fromula 1

Lekler je trećim mestom ostvario četvrti uzastopni podijum u sezoni, izjednačivši sopstveni rekord postavljen 2019. godine.


Okonovo četvrto mesto je njegov najbolji rezultat sezone, dok peto mesto Hamiltona predstavlja najlošiji rezultat na Suzuki od 2013. godine kada nije završio trku. Luis je u Japanu 306. put startovao u Formuli 1, izjednačivši se na četvrtom mestu večne liste sa Šumaherom i Batonom.

Fetel je šestim mestom izjednačio najbolji rezultat Aston Martina u ovoj sezoni – na prošloj trci u Singapuru to je uradio njegov timski kolega Strol. Fetel je na poslednjem nastupu u Japanu bio brži od Alonsa u borbi za šesto mesto za svega 11 hiljaditinki.


Osmo mesto Rasela je tek treći put ove sezone da Britanac nije završio među pet najboljih, ali to je drugi put uzastopno, jer je osmi bio i na prošloj trci u Singapuru.

Photo: Formula 1

Nikolas Latifi najzad je osvojio prve poene u sezoni – Kanađanin je bio deveti i na svoj konto je upisao dva poena. To je peti put ove godine da Viliams osvaja poene. Posle Latifijeva dva poena u šampionatu više nema vozača bez poena.

71 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page