top of page

Zanimljive brojke iz Singapura

Nakon trke u Singapuru, zvanični sajt Formule 1 objavio je nekoliko interesantnih činjenica i podataka o trci na stazi Marina bej.

Photo: Peter Fox / Getty Images / Red Bull Content Pool

Posle trke u Singapuru zanimljivo je pogledati neke interesantne činjenice i statističke podatke koje je izdvojio zvanični sajt Formule 1...


Perez je prvi pobednik trke u Singapuru koji je startovao sa parne strane grida, a pored toga to je prva pobeda Red Bula u Singapuru od 2013. godine i pobede Fetela. On je takođe prvi vozač od 2011. godine koji je u istoj sezoni pobedio na trkama u Monaku i Singapuru (prethodno je to takođe bio Fetel).


Pobeda Pereza u Singapuru je 11. uzastopni plasman Red Bula na pobednički podijum na stazi Marina bej. Pre pobede, Perez je samo jednom bio na podijumu u prethodnih šest trka. Pored toga on je 58. vozač koji je vodio u trci od starta do finiša. Lekler je bio 57. koji je to učinio pre njega, u Australiji ove godine.


Drugo mesto Leklera je njegov treći uzastopni podijum, ali je sva tri puta ispred njega bio vozač Red Bula. Lekleru je to drugo uzastopno drugo mesto u Singapuru. Dvostruki podijum Ferarija u Singapuru je prvi takav plasman italijanskog tima od Majamija, pre 12 trka.

Photo: McLaren Media Centre

Meklaren je četvrtim mestom Norisa i petim Rikarda osvojio 22 poena i sada je četvrti u plasmanu konstruktora, ispred Alpine. Istovremeno, Norisu je to drugi plasman među četiri najbolja vozača ove sezone (bio je treći u Imoli). Rikardovo peto mesto je prvi takav plasman Australijanca od 2021. godine i Saudijske Arabije.


Šesto mesto Strola njegov je najbolji rezultat u sezoni - do sada je pet puta bio deseti.

Fetel je sa druge strane četvrti put u sezoni završio među osam najboljih. Ako ne uzmemo u obzir odustajanje u prvom krugu 2017. godine, osmo mesto je najlošiji plasman Fetela u 13 nastupa u Singapuru.


Osmo mesto Ferstapena okončalo je njegov niz od prethodnih pet uzastopnih pobeda. Njemu je potrebno da bude osam poena bolji od Leklera i šest od Pereza u Japanu kako bi na legendarnoj stazi Suzuka postao novi / stari šampion.

Photo: Formula 1

Hamiltonovo deveto mesto je tek sedmi takav plasman Britanca u 305 odveženih trka.


Pjer Gasli je osvajanjem poena u Singapuru to učinio u dve uzastopne trke prvi put od Saudijske Arabije i Australije na početku sezone.


Rasel tek drugi put ove sezone nije uspeo da završi trku među pet najboljih vozača – poslednji put se to desilo na Silverstonu, kada je odustao u prvom krugu.


Trku u Singapuru završilo je svega 14 vozača. Time je izjednačen najmanji broj onih koji su u sezoni završili trku (isti broj vozača je završio u Saudijskoj Arabiji i Velikoj Britaniji).


Alpina nije osvojila poene na drugoj trci uzastopno, i zbog toga je francuski tim izgubio četvrto mesto u konstruktorskom šampionatu, koje sada pripada Meklarenu.

111 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page